El tub metàl·lic destacat a la imatge és el canó sònic de la polèmica a Llardecans
El tub metàl·lic destacat a la imatge és el canó sònic de la polèmica a Llardecans
Llardecans

Malestar per un canó sònic contra les pedregades a Llardecans: "És un malson"

Veïns i pagesos de la zona estan molestos tant pel soroll com per la suposada eficàcia d'aquest sistema contra les calamarsades

Actualitzat

Veïns del Segrià es queixen de les molèsties que els provoca un canó sònic instal·lat en una finca de Llardecans que es dedica a la fruita. Suposadament, aquest estri serveix per desfer els núvols i evitar les pedregades i és un sistema cada vegada més estès com a alternativa al iodur de plata, prohibit des de fa anys.

Tot i que no hi ha cap evidència científica que això funcioni, hi ha por entre els veïns que el canó pugui allunyar les pluges i, a més, al poble del costat, Torrebesses, es queixen del soroll.

En aquest vídeo es pot sentir com actua:


Els esclats del tub se senten a quilòmetres de distància i molesten els veïns dels municipis més propers.

TV3 no ha pogut parlar amb l'empresa que l'ha posat, però sí amb els perjudicats. "Nosaltres som a tres quilòmetres i ho sents com si fos una escopeta que t'està tirant a uns metres de casa teva", explica Mario Urrea, alcalde de Torrebesses, que és a pocs quilòmetres de Llardecans. "Estàs mirant la tele tranquil·lament i pom, pom, pom... això és un malson", afegeix Jordi Segura, veí del poble.

Els pagesos d'aquesta zona de secà creuen que el canó també impedeix que plogui i volen que s'aturi perquè agreuja la situació de sequera actual. "Va ploure a Sarroca, als Torms i a Maials. I aquí, van caure 4 gotes comptades", es lamenta Antonio Martos, pagès.


Dubtes sobre l'eficàcia del canó

El canó fa servir les ones de so cap als núvols i interfereix en la formació de la calamarsa, debilitant-la. Els experts, però, asseguren que no hi ha evidències científiques que aquest sistema afecti les tempestes, com argumenta María del Carmen Llasat, secretària del Departament de Física Aplicada i coordinadora del Grup de Recerca Consolidat de Meteorologia:

"Quan s'envia una ona sonora cap al núvol, la variació de pressió que produeix aquesta ona sonora quan arriba a aquestes latituds és molt petita. Conseqüentment, no crea cap interacció. És a dir, no és útil."

L'Ajuntament de Llardecans ha demanat un estudi d'impacte mediambiental i acústic al propietari de la finca que, de moment, no ha rebut, i reclama que una normativa reguli la instal·lació d'aquests aparells.

 

ARXIVAT A:
Agricultura
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut