Un nen juga en un toll d'aigua estancada a Beira, al sud de Moçambic
Un nen juga en un toll d'aigua estancada a Beira, al sud de Moçambic. La malària sacseja aquesta zona (Reuters)

Malària: l'OMS anuncia que la primera vacuna es provarà l'any que ve a l'Àfrica

L'OMS ha anunciat que es vacunarà 360.000 nadons a Kènia, Ghana i Malawi per testar la primera vacuna contra la malària en condicions reals

RedaccióActualitzat

Cada 2 minuts mor un nen al món per malària. Coincidint amb el Dia Mundial contra el Paludisme, l'Organització Mundial de la Salut, l'OMS, ha anunciat una prova a gran escala de la primera vacuna desenvolupada fins ara per lluitar contra la malaltia. Es farà a Kènia, Ghana i Malawi, se suministrarà a 360.000 nadons d'entre 5 i 17 mesos i es posarà en marxa l'any que ve. S'han triat aquests països perquè són disciplinats a l'hora d'aplicar mesures preventives.

L'OMS vol provar l'eficàcia de la vacuna en condicions i sistemes de salut reals, per comprovar si així segueix tenint impacte. En estudis clínics s'ha vist que té una eficàcia per sota del 50% en el millor dels casos, i és menys efectiva en nadons que en adults. 


Per erradicar aquesta malaltia, que el 2015 va matar 429.000 persones, l'aplicació massiva de la vacuna s'ha de combinar amb altres mesures com ara la generalització de l'ús de les xarxes antimosquits, l'aplicació de repel·lents o el subministrament de medicaments antipalúdics.

♦ Un equip liderat des de Catalunya, a un pas d'aconseguir abaratir el principal fàrmac contra la malària

5 dades sobre la malària

La malària o paludisme és una malaltia provocada per un protozou que transmet la femella del mosquit "anopheles". Els símptomes són molt variats: febre, que pot aparèixer fins a 30 dies després de la infecció, que pot anar acompanyada de mal de cap, diarrea o tos. 

  1. Prop de la meitat de la població mundial hi està exposada.

  2. El 2015 va haver-hi 212.000.000 de casos i va costar la vida a unes 429.000 persones.

  3. Les mesures de prevenció i control han ajudat a reduir la taxa de mortalitat d'aquesta malaltia en un 29% a tot el món des del 2010.

  4. És prevalent sobretot a l'Àfrica equatorial, la zona de la selva amazònica i amb un risc més moderat en alguns països tropicals de l'Àsia. L'Àfrica subsahariana va acaparar el 90% dels casos i el 92% de les morts al món el 2015.

  5. En les zones d'alta transmissió, un 70% de les morts de nens de cinc anys es deu a aquesta malaltia. Els menors d'aquesta franja d'edat hi estan especialment exposats.

 

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut