La carn afectada per listèria de Magrudis (EFE)

Magrudis sabia des del febrer que la seva carn entatxonada tenia listèria

El laboratori sevillà que va fer les anàlisis ho ha comunicat al jutjat que porta el cas

RedaccióActualitzat

Ara s'ha sabut que l'empresa Magrudis, responsable del brot de listeriosi que ha afectat sobretot Andalusia des de mitjans d'agost, sabia des del mes de febrer que la seva carn entatxonada de la marca La Mechá contenia el bacteri listèria.

El 18 de febrer, Magrudis va enviar dues mostres de carn a Microal, una empresa sevillana de control de qualitat i investigació especialitzada en el sector agroalimentari i ambiental.

Quatre dies més tard, el 22 de febrer, va rebre els resultats: una partida havia donat positiu i l'altra, negatiu. Ho ha confirmat a l'agència EFE el gerent de l'empresa, Mariano Barroso. Microal va comunicar a Magrudis que en una de les mostres hi havia presència de listèria, però no en va determinar la quantitat, perquè això es detecta en una altra anàlisi i Magrudis no la va encarregar.

Barroso assegura que el seu laboratori no tenia l'obligació d'informar les autoritats perquè és freqüent, en el seu treball, trobar bacteris.

Perquè, de fet, el que importa és la quantitat. Els microorganismes es mesuren per Unitat Formadora de Colònies (UFC): per a la listèria (Listeria monocytogenes), el límit legal de la UE és de 100 UFC per gram. Les anàlisis preliminars en el cas de la carn de Magrudis van donar una xifra que multiplicava per 150 aquest límit legal: 15.000 UFC/g. Barroso diu que mai no ha vist una concentració tan elevada.

Veient que l'empresa responsable del brot de listeriosi no informava les autoritats sobre la presència de listèria a la seva carn des del febrer, Microal ha fet el pas. El dia 9 de setembre, segons el diari Abc, va enviar l'informe al Jutjat d'Instrucció número 10 de Sevilla, que investiga el cas. La titular del jutjat, la magistrada Pilar Ordóñez, que també ha admès a tràmit la querella de l'associació de consumidors Facua contra Magrudis, ja ha sol·licitat que se sumi a la causa i s'enviï còpia a la Unitat Central Operativa de Medi Ambient (UCOMA) de la Guàrdia Civil, encarregada de la investigació.

Els responsables dels laboratoris han decidit saltar-se la confidencialitat, perquè hi pot haver persones, sobretot embarassades, que hagin menjat aquesta carn molt abans que es decretés l'alerta, el 15 d'agost, i és important que ho sàpiguen.

El brot ja ha causat 216 casos confirmats a Andalusia, almenys set avortaments i tres morts.

 

ARXIVAT A:
Salut
Anar al contingut