Colau, sobre el macrobotelló amb 40.000 persones a la plaça Espanya: "És inacceptable"

L'alcaldessa de Barcelona demana "un reforç preventiu" als Mossos d'Esquadra per evitar que la pròxima nit es repeteixin els incidents que han deixat 43 ferits

Actualitzat

Nova nit de botellons massius a Barcelona, que van acabar amb enfrontaments entre joves i els antidisturbis de la Guàrdia Urbana que els volien desallotjar.

Als voltants de la plaça Espanya de Barcelona, en plenes festes de la Mercè, s'hi han aplegat més de 40.000 persones. S'han registrat aldarulls i els agents han intervingut per desallotjar la zona. També s'han produït destrosses i l'entorn ha quedat ple de brutícia. 

El tinent d'alcaldia de Cultura i Educació, Jordi Martí, i el tinent d'alcaldia de Seguretat, Albert Batlle, han fet balanç d'aquesta segona jornada de festes. Han explicat que hi ha hagut 13 ferits per arma blanca i 20 detinguts, i que s'investiga una "possible" agressió sexual.

També ha parlat sobre el succeït l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, després de visitar la zona aquest matí i comprovar per si mateixa les nombroses destrosses.

Ada Colau visita l'avinguda de Maria Cristina


"És absolutament inacceptable"

Colau ha deslligat el succeït a la plaça Espanya de les festes de la Mercè, ja que en aquella zona no hi havia programada cap activitat lligada a la Festa Major de Barcelona.

"El que ha passat aquesta nit és del tot inacceptable. S'han creuat totes les línies vermelles. Això no és incivisme, és una qüestió d'ordre públic." 

L'alcaldessa ha demanat al conseller d'Interior un "reforç peventiu" dels Mossos d'Esquadra de cara a la pròxima nit, per tal d'evitar que "es torni a repetir el que ha passat aquesta nit". 

"És una vergonya com han quedat els carrers" ha declarat Colau, tot agraïnt la feina dels professionals de neteja de la ciutat.

La vista de l'avinguda Maria Cristina des de la font de la plaça Espanya (Lorena Sopena / Europa Press)


ERC culpa Batlle, que es defensa

El portaveu d'ERC a Barcelona, Jordi Coronas, ha demanat a Batlle que "assumeixi la responsabilitat davant els fets", acusant-lo com el màxim culpable del succeït.

"No acceptem de cap manera la centrifugació de culpes. Batlle sabia que existia aquest risc i ho ha permès. Ens va explicar que el dispositiu per la Mercè era perfecte, quan mai ha pogut garantir la convivència"

Per la seva part, el tinent d'alcaldia de Seguretat s'ha volgut deslligar de la responsabilitat que li dona ERC. Batlle ha admès que el del macrobotelló era un escenari que es plantejaven des de l'ajuntament, però que "una cosa és preveure i l'altre és poder evitar".


"Negligència" segons Junts

La d'ERC no ha estat la única crítica a l'equip encapçalat per Colau que ha enviat l'oposició. La presidenta del grup municipal de Junts a l'ajuntament de Barcelona, Elsa Artadi, parla de "negligència" i "d'inseguretat descontrolada" a la ciutat.


De 15.000 persones a 40.000

Els joves s'han concentrat en aquesta plaça i als carrers dels voltants, especialment a l'avinguda Maria Cristina i el parc de Joan Miró, sense mascaretes ni distàncies de seguretat.

A partir de la mitjanit, milers de joves han consumit begudes alcohòliques i han escoltat música a través de grans equips de so mòbils que han instal·lat alguns dels participants en el macrobotelló que hi ha hagut en aquesta part de Barcelona, propera a Montjuïc.

Al contrari que en la nit de dijous, en què es van reunir uns 15.000 joves sense que es produïssin incidents, en aquesta ocasió hi ha hagut greus altercats i actes vandàlics, inclòs un "assalt" al Palau de Congressos de Fira de Barcelona, que ha sofert nombrosos danys, com el trencament de vidres de la façana.

El botelló s'ha allargat fins al matí de dissabte

Aquest botelló és el més massiu registrat a Barcelona. El primer dia de les festes de la Mercè ja es van veure aglomeracions de persones en diversos punts de la ciutat. Són milers de joves, majoritàriament entre 16 i 20 anys, i fan macrobotellons com no se n'havia vist mai cap a la ciutat.

Anar al contingut