Milers de joves fent botelló al passeig del Born, aquest dijous a la nit (ACN/Laura Fíguls)

Botellons sense incidents a Barcelona, Tarragona i Lleida en la primera nit de festes

Milers de persones, sobretot joves, s'han concentrat als carrers fins a la matinada sense que la policia hagi hagut d'intervenir per desallotjar-los

Redacció/AgènciesActualitzat

Cap de setmana amb festes de la Mercè a Barcelona, Santa Tecla a Tarragona i de Tardor a Lleida. Unes festes que han començat, aquesta nit, amb concentracions multitudinàries als carrers i botellons fins a la matinada, tot i l'ampliació d'horaris de l'oci nocturn a l'exterior.

A Barcelona, els punts de màxima concentració han estat la plaça Espanya, el passeig del Born, el passeig Lluís Companys i el front marítim.

A la plaça Espanya s'hi han concentrat fins a 15.000 persones, que han omplert la zona entre l'avinguda Maria Cristina i el parc de l'Escorxador, tot i no haver-hi cap concert ni activitat relacionada amb la festa major, que es fan en diversos escenaris de la ciutat. També hi ha hagut importants aglomeracions al metro per accedir a la plaça.

La policia hi ha fet acte de presència una estona, però després s'ha retirat discretament. El regidor de la Presidència de l'Ajuntament de Barcelona i tinent d'alcaldia de Cultura, Jordi Martí, ha valorat positivament aquest divendres la primera nit de festa major i ha explicat que "l'actitud i control" de la policia i la Guàrdia Urbana "és de contenció, per garantir que no hi hagi aldarulls ni perill", i ha lloat "la prudència en les actuacions policials".

Jordi Martí ha desvinculat les grans concentracions de joves als carrers de la programació de la Mercè, tot i que ha reconegut "que és obvi" que el fenomen continuarà els pròxims dies "amb gent jove que fa dos anys que no pot gaudir de la festa" i ha afegit que creu que "s'anirà diluint a mesura que s'obri l'oci nocturn".

"S'ha d'atendre, vigilar que no hi hagi mals majors ni violència, però la no obertura de l'oci nocturn facilita les grans concentracions. No s'han de normalitzar però hem d'entendre el moment complex que estem vivint."

També ha reconegut que els "preocupa la coincidència de les mobilitzacions" per la detenció de l'expresident Puigdemont "amb la celebració de la festa".

Jordi Martí ha insistit a lloar l'actitud de les més de 20.000 persones que han assistit, amb reserva, als actes i concerts de la Mercè repartits en diversos escenaris de la ciutat, com el Fòrum, l'Estadi Olímpic, la plaça Joan Coromines o el Moll de la Fusta, sense que hi hagi hagut incidents. El tret de sortida oficial de la Mercè 2021, que durarà fins al 26 de setembre, l'ha donat aquest dijous el pregó de l'activista veïnal Custodia Moreno.

 

Una altra nit de botellons al Born

Un altre dels espais on s'han concentrat més persones ha estat el passeig del Born, on són habituals els botellons, fins que la policia l'ha desallotjat, cap a les dues de la matinada.

Els botellons ja són habituals al passeig del Born (ACN/Laura Fíguls)
Cartells que demanen silenci i respecte al passeig del Born de Barcelona (ACN/Laura Fíguls)

També hi ha hagut aglomeracions en altres zones de la ciutat, com el Moll de la Fusta (on s'han fet diversos concerts de la Mercè) o el passeig Lluís Companys, sense distàncies ni mesures de seguretat per la Covid-19.

A la zona del passeig Marítim, on hi havia les úniques discoteques que podien obrir fins a les tres de la matinada, també s'han incomplert la majoria de les restriccions, com les distàncies o l'ús de la mascareta en espais tancats.

Botelló al Moll de la Fusta de Barcelona en la primera nit de festes de la Mercè (ACN/Laura Fíguls)

La Guàrdia Urbana de Barcelona ha reforçat amb un 30% més d'agents el dispositiu previst als carrers per a aquest cap de setmana (més d'un miler d'agents, la meitat al torn de nit) per reforçar la presència policial sobretot als 13 punts que consideren que són espais prioritaris per vigilar.

També s'han reforçat les rutes procedents de l'Estadi Olímpic i la zona litoral per evitar casos d'assetjament masclista. La ciutat també destina 700 persones a reforçar la neteja de l'espai públic, segons el consistori.



Sense incidents a Tarragona

A Tarragona també s'han repetit els botellons de nit, per les festes de Santa Tecla, en un ambient tranquil i sense incidents destacats, segons els Mossos i la Guàrdia Urbana.

El dispositiu de seguretat s'ha concentrat sobretot en punts com el Camp de Mart, per evitar que la gent es quedés pels carrers després dels concerts de nit. Els joves s'han concentrat a la part alta i al passeig de Sant Antoni.

Milers de joves han celebrat als carrers la primera nit de festes de Santa Tecla
L'Ajuntament de Tarragona diu que no hi ha hagut incidents destacables aquesta nit

La policia no ha tallat els accessos a espais com el cementiri o la platja de la Rabassada perquè els botellons es desplacessin cap allà i evitar així les concentracions a la part alta.

Desplegament dels Mossos, aquesta nit, a Tarragona


Les Festes de la Tardor de Lleida

A Lleida les Festes de la Tardor, que se celebren des d'aquest divendres fins al 29 de setembre, també han començat amb grans concentracions de joves als carrers però sense incidents destacables, segons l'alcalde, Miquel Pueyo. Tampoc n'hi ha hagut a la festa de benvinguda del curs universitari que s'ha celebrat al Campus de Cappont de la Universitat de Lleida, un dels punts que més preocupava el consistori.

En una entrevista a RAC1 aquest divendres, Miquel Pueyo ha volgut felicitar el Consell de l'Estudiantat per l'organització de l'acte i pel fet que la majoria d'assistents hagin marxat de la zona de matinada, un cop acabats els concerts.

La policia, de totes maneres, no ha deixat que els joves baixessin cap al riu Segre, on s'acostumen a concentrar, pel risc que s'organitzessin botellons, i la festa no s'ha allargat més enllà de les tres de la matinada.

ARXIVAT A:
La MercèCoronavirus Covid-19
Anar al contingut