Apo Maria Whang-Od a la portada de Vogue
Apo Maria Whang-Od és la foto de portada de Vogue Filipines aquest abril

L'última tatuadora indígena de les Filipines, model de 106 anys de la portada de Vogue

Apo Maria Whang-Od fa servir la tècnica "batok", que li va transmetre el seu pare quan era adolescent

RedaccióActualitzat

Es diu Apo Maria Whang-Od i té 106 anys. És tatuadora de la tribu kalinga i s'ha convertit en la dona més gran que ha il·lustrat mai la portada de la revista Vogue. La seva foto encapçala l'edició del mes d'abril a les Filipines.

Whang-Od viu al poblet de Buscalan, unes 15 hores al nord de Manila, i, segons diu la revista, se la considera l'última "mambabatok" --o tatuadora tradicional kalinga-- del país.

"Apo Maria 'Whang-Od' Oggay simbolitza la força i la bellesa de l'esperit filipí", afegeixen en un tuit.

 

Vogue explica que Whang-Od s'ha fet famosa per dominar el tatuatge "batok", una tècnica mil·lenària que va aprendre del seu pare quan tenia 16 anys. Fa servir carbó vegetal i un pal esmolat per anar fent tocs i formar el dibuix. Aquests tatuatges se'ls feien els guerrers indígenes butbut.

"Ha gravat els símbols de la tribu kalinga amb missatges de força, valentia i bellesa sobre la pell", diu la publicació. També explica que això atreu a casa seva turistes d'arreu del món que volen que els tatuï amb les seves mans. Això sí, és ella qui decideix a qui vol fer els tatuatges.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Apo Whang-od (@apowhangod)

 

Whang-Od ha ensenyat la tècnica a les seves nebodes, Elyang Wigan i Grace Palicas, ja que el títol de "mambabatok" només es pot transmetre a parents directes. "La tradició continuarà mentre la gent segueixi venint a fer-se tatuatges", declara Whang-Od.

En tot cas, no té cap intenció de retirar-se: "Mentre m'hi pugui veure bé continuaré tatuant. Deixaré de fer-ho quan se m'enteli la vista."

ARXIVAT A:
Moda
Anar al contingut