El portaveu d'ERC, Ignasi Llorente, en una imatge d'arxiu. (Foto: ACN)
El portaveu d'ERC, Ignasi Llorente, en una imatge d'arxiu. (Foto: ACN)
Barcelona

L'oposició demana a Montilla que no "allargui l'agonia" i convoqui les eleccions com més aviat millor

El calendari electoral ha estat el tema estrella de les executives dels partits aquest dilluns. Els socis del govern han tret importància a la data, mentre l'oposició pressiona el president de la Generalitat, José Montilla, perquè convoqui els comicis tan aviat com sigui possible. El líder de CiU, Artur Mas, ha declarat que fins i tot ERC ha donat per liquidada la legislatura: "Ells mateixos ja s'adonen que estan en una agonia". Per la seva banda, tot i que ERC tampoc ha volgut donar transcendència a la data de les eleccions, el portaveu del partit, Ignasi Llorente, ha declarat que prefereixen que "la ciutadania pugui parlar com més aviat millor".

Actualitzat
Per ERC i l'oposició, la legislatura ja ha acabat i, per tant, és preferible que els comicis se celebrin tan aviat com sigui possible. Malgrat tot, el portaveu Ignasi Llorente ha volgut destacar que "el que pot canviar la història del nostre país no és la data de les pròximes eleccions, sinó que el govern que surti estigui disposat a convocar una consulta sobre l'encaix o el no-encaix de Catalunya a Espanya".

Els altres membres del tripartit, PSC i ICV, no volen donar més importància a la data, ja que al govern encara li queda molta feina per fer. Segons el director de campanya del PSC, Jaume Collboni, respectaran la data que triï el president de la Generalitat i s'hi posaran a treballar quan toqui, com els altres partits.

A ICV, de la mateixa manera, li és igual si els comicis són a l'octubre o al novembre. El secretari general del partit, Joan Herrera, ha declarat que el més important "són els pensionistes i els aturats", aquells als quals els retallen els drets.

El líder de CiU, Artur Mas, en canvi, sí que creu que és important la data de les eleccions, ja que considera que la mala gestió del govern està afectant Catalunya i això s'ha de resoldre com més aviat millor. Felip Puig, secretari general adjunt de CDC, comparteix la seva opinió i ha expressat que Montilla donarà prioritat als seus "càlculs partidistes" en comptes de posar fi a l'"agonia" del seu govern. Puig ha lamentat també que Montilla hagi alimentat fins a l'últim moment la "incertesa" sobre la cita electoral.

Ciutadans, per la seva banda, demana a Montilla que certifiqui la "defunció" d'un govern que "fa mesos que està mort". Ho ha declarat el portaveu Jordi Cañas, que ha afegit, com ha declarat Puig, que el president de la Generalitat fixarà la data en funció dels interessos del PSC en lloc de les necessitats de Catalunya perquè la seva prioritat és la seva pròpia "supervivència política".

Pel PP també seria una decisió encertada convocar les eleccions el 24 d'octubre en comptes del 28 de novembre. Segons la presidenta dels populars catalans, Alícia Sánchez-Camacho, si el president no convoca les eleccions a l'octubre, "cometrà el seu últim error".
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut