Barcelona

L'oposició critica la falta de lideratge i d'idees de José Montilla

Acabada la intervenció del president José Montilla en la primera sessió del Debat de Política General que ha començat aquest dimarts a la tarda, les reaccions han vingut una darrere de l'altra. L'oposició ha estat dura, els companys de govern, suaus. La primera reacció ha estat la del portaveu parlamentari de CiU, Oriol Pujol, que li ha engegat un "desperti's, surti del somni on està". Pujol li ha retreta a Montilla una falta de lideratge, mentre que la portaveu parlamentària del PP, Carina Mejías, creu que el president ha estat incapaç d'aportar res de nou. En canvi, el PSC creu que Montilla ha estat precís, rigorós i realista, ERC ha valorat la sinceritat del seu missatge, i IC-EUIa ha comentat que el discurs ha tingut contingut.

Actualitzat

CiU diu que Montilla continua "dormint a la palla"

El portaveu parlamentari de CiU, Oriol Pujol, ha dit que els dos grans exemples d'incompetència i ineficàcia d'aquest govern són la sequera i la línia 9 del metro. Sobre el finançament, Oriol Pujol ha preguntat a Montilla quin acord busca amb la federació nacionalista si ja ho està negociant tot amb el govern central. Pujol també ha ironitzat sobre que José Montilla se n'alegri dels pressupostos generals aprovats a Madrid, i ha assegurat que no es compleix en res el que diu l'Estatut. Pujol ha acabat dient que Montilla continua "dormint a la palla" i li ha demanat que "toqui de peus a terra".

El PP lamenta la manca de propostes contra la crisi

Per a la portaveu del PPC al Parlament de Catalunya, Carina Mejías, el discurs del president de la Generalitat en el Debat de Política General ha estat "gris, avorrit i mancat d'il·lusió" i no ha traslladat "cap mena de confiança" ni "més tranquil·litat" als catalans per fer front a la crisi econòmica. Segons Mejías, els ciutadans estaran més preocupants encara que abans de escoltar-lo, ja que no ha ofert "ni una sola mesura per afrontar la crisi". Ha repassat la feina feta en un any però "ha estat incapaç d'aportar res de nou".

Per a la portaveu del PPC, Montilla tampoc ha ofert novetats ni en educació ni el polítiques socials i en canvi s'ha atrevit a "esbroncar" els catalans per exigir-los més esforç. Segons Mejías, aquesta última reflexió del president ha estat "fora de lloc".

El PSC diu que Montilla ha estat precís, rigorós i realista

La portaveu del PSC, Manuela de Madre, ha destacat que la intervenció del president sobre la situació política, econòmica i social a Catalunya ha estat molt precisa, rigorosa i realista. I ha afegit que, alhora, ha traslladat un missatge de confiança als catalans perquè ha insistit a dir que l'esforç dels treballadors, juntament amb la tasca del govern, permetrà una sortida a aquesta situació.

De Madre s'ha mostrat molt satisfeta amb la declaració de Montilla referint-se a la unitat en la negociació del finançament, i a què no acceptarà cap mal acord. En aquest sentit, la portaveu del grup socialista ha dit que els negociadors estan treballant per presentar abans de dijous una proposta el més conjunta possible i que, ara per ara, tot depèn del que vulgui fer Convergència.

ERC valora el missatge de sinceritat de Montilla

La portaveu d'ERC, Anna Simó, ha declarat en finalitzar la intervenció de José Montilla que "ens ha agradat i compartim la sinceritat dels moments que estem vivint", i ha afegit que el discurs ha traslladat quina és l'actual realitat sense alarmisme.

Pels republicans, ha estat positiu que el president hagi volgut traslladar a la ciutadania un missatge "d'autoconfiança en les pròpies capacitats", ja que creu que ha apel·lat a la coresponsabilitat dels ciutadans sense espolsar-se la responsabilitat que té el govern. I ha dit que la participació d'ERC en el debat també girarà sobre la necessitat d'aprofitar la oportunitat de reconciliar-se amb la ciutadania.

Simó també ha destacat de les paraules de Montilla l'expressió de "no renunciem a res", ja que diu que tots els partits han de compartir una autoexigència, tot i que la màxima exigència és per al cap del govern. I ha afegit que: "No hem de tenir por d'incomodar a qui sigui per aconseguir el que és just per a aquest país".

ICV-EUiA, satisfets amb el discurs del president

El portaveu parlamentari d'Iniciativa per Catalunya-Esquerra Unida i Alternativa, Jaume Bosch, ha fet una valoració ràpida i esquemàtica de la intervenció de José Montilla perquè en la sessió d'aquest dimecres ja aniran més al fons. En tot cas, Bosch ha comentat que el missatge del president ha tingut "contingut", ha estat "realista" i d'"una expressió de tasca de govern molt positiva".

Pel que fa a l'Estatut i el finançament, Jaume Bosch ha destacat l'actitud "decidida i ferma" de Montilla. El govern, ha recordat Bosch, és l'únic que està legitimat a negociar amb l'executiu de Madrid, cosa que ha de donar lloc a un acord "però ha de ser bo", ha recalcat.

Jaume Bosch també a remarcat l'èmfasi que ha posat Montilla a l'hora de parlar del diàleg social i de mantenir l'estat de benestar malgrat la crisi econòmica.

 

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut