El conseller diu que va cessar Estela per discrepàncies en el "ritme de feminització" dels Mossos (ACN/Sara Escalera)

L'oposició acusa Elena d'anar "a la deriva" després de la crisi a la cúpula dels Mossos

El conseller d'Interior ha defensat que el relleu de Josep Maria Estela al capdavant del cos era "necessari" per poder-lo transformar

RedeccióActualitzat

El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, ha comparegut a petició pròpia a la comissió d'Interior del Parlament per parlar de la crisi a la cúpula dels Mossos.

El punt culminant va ser el 17 d'octubre, amb el cessament de Josep Maria Estela com a comissari en cap dels Mossos, un càrrec que feia només 9  mesos que ocupava.

Elena ha demanat "confiança" en la prefectura dels Mossos d'Esquadra, en qui ara recau la direcció del cos, i ha defensat que el relleu de Josep Maria Estela era "necessari" per poder dur a terme les transformacions que vol per a la policia catalana.

El conseller ha insistit en el fet que el xoc amb l'excap va ser per diferències de criteri en el "ritme de feminització" de la policia catalana. 

Elena ha explicat que la relació amb Estela ha estat "positiva des de tots els punts de vista" i ha volgut reconèixer "la seva tasca". Les funcions d'Estela, ha aclarit, les porten a terme el comissari Eduard Sallent, juntament amb la intendent Rosa Bosch i la inspectora Montserrat Escudé.

Ha negat que hi hagi hagut ingerències, però ha defensat que els Mossos tingui una "orientació política":  

"S'ha qüestionat molt la meva decisió, com si fos una ingerència. Doncs mirin, no, no ho és en absolut. Qui té la competència absoluta per nomenar o cessar els comissaris és el conseller d'Interior. Són llocs de lliure designació."


Interior va "a la deriva", segons l'oposició

L'oposició ha carregat contra Elena per portar "inestabilitat" al cos i l'han acusat de "polititzar" la policia. Han afirmat que el departament va "sense rumb i a la deriva".

Els portaveus de les diferents formacions han qüestionat les explicacions del conseller en comissió parlamentària. Tots han coincidit que els darrers fets han posat el cos en el focus mediàtic i han lamentat que no "s'hagi estat a l'altura".

L'oposició ha acusat el conseller de "polititzar" els Mossos (ACN/Sara Escalera)

El portaveu socialista, Ramon Espadaler, s'ha mostrat sorprès que el conseller "no es plantegi dimitir", ja que el president Pere Aragonès "no es pot permetre el luxe de cessar-lo".

Espadaler ha assenyalat que el cos dels Mossos actualment està "menys cohesionat, menys respectat i més polititzat", un fet que provoca que treballi "amb menys estabilitat".

Pel que fa a Junts, Mercè Esteba ha lamentat que darrerament "tot siguin sorpreses i canvis" en el marc d'un departament que va "sense rumb i la deriva". 

Dels comuns, el diputat David Cid ha recordat a Elena que té el deure de no "desestabilitzar" al cos, i li ha retret que ni la ciutadania, ni els mateixos agents "no entenen res". 

 

"No hi haurà ingerències polítiques als Mossos"

La setmana passada, Elena ja va insistir durant la sessió de control al Parlament que el cessament responia a la seva "responsabilitat de tirar endavant les prioritats". Sense esmentar-ho directament, es referia a la feminització del cos.

Responent a l'oposició --en aquest cas, a una pregunta dels Comuns--, Elena va afirmar que hi ha un principi al qual no pensa renunciar: "no hi haurà ingerències polítiques a la policia judicial i a l'operativa dels Mossos" i, si algú diu que n'hi ha, "ho ha de demostrar".

I ha afegit: "Tampoc hi haurà interferències policials en les decisions que corresponen a la dimensió política".

 

ARXIVAT A:
Mossos d'EsquadraParlament de Catalunya
Anar al contingut