Lluís Pasqual
Lluís Pasqual
Barcelona

Lluís Pasqual dimiteix com a director del Teatre Lliure després de mesos de polèmica

La seva renovació i les denúncies de maltractament en l'àmbit laboral l'havien posat a l'ull de huracà

RedaccióActualitzat

Lluís Pasqual ha dimitit com a director del Teatre Lliure. Segons ha avançat TV3, el director ha enviat una carta al patronat del Lliure per anunciar la seva decisió.

Pasqual plega perquè se sent incapaç de seguir liderant el teatre després de la forta polèmica que ha protagonitzat en els últims mesos. Considera que aquest debat públic ha contaminat l'equip humà del teatre Lliure i li ha fet perdre el suport necessari per continuar al capdavant del projecte.

El dramaturg ha passat un estiu convuls per les crítiques que va rebre la seva renovació al capdavant del teatre. Una forta controvèrsia que es va agreujar amb les acusacions de maltractament psicològic d'una actriu. Andrea Ros, la Cordèlia del "Rei Lear", va explicar a Facebook que havia rebut un tracte vexatori del director i lamentava que se l'hagués renovat en el càrrec.

 

Llavors van arribar els manifestos demanant-ne el cessament o donant-li suport. El col·lectiu Dones i Cultura, format per 800 professionals del sector, reclamava el cessament de Pasqual i assegurava haver recollit diverses acusacions de tracte despòtic amb els treballadors. Per contra, un altre text, amb un centenar de personalitats culturals com Núria Espert, Frederic Amat, Emma Vilarasau i Josep Maria Flotats, es posicionava en defensa del director del Lliure.

A les portes de l'inici de la temporada teatral

Pasqual plega deixant inacabat el seu contracte, que s'acabava a finals de la pròxima temporada, i renunciant a la renovació que li havien proposat per dues temporades més.

Des del patronat del Lliure asseguren que es manté una reunió que ja estava prevista, per al 14 de setembre, on previsiblement s'abordarà l'elecció del pròxim director o directora, que aquest cop es vol escollir per concurs.

En un comunicat, afegeixen que es treballarà per acomplir amb la programació de la temporada que ve, que comptava amb dos muntatges sota la direcció de Pasqual, i donar continuïtat a la línia d'èxits mantinguda sota la seva direcció. A més, el president del Patronat i l'equip de Direcció lamenten les circumstàncies que li han fet prendre aquesta decisió i reconeixen la seva excel·lent tasca al capdavant del Teatre.

Des del Departament de Cultura de la Generalitat, una de les institucions que formen part del Patronat del Teatre Lliure, asseguren que la decisió els ha agafat per sorpresa. La consellera, Laura Borràs, ha agraït la feina feta per Pascual durant tots aquests anys i respecten la seva decisió:

"Ell fa públiques les raons per les quals dimiteix i per tant l'única cosa que podem fer nosaltres és agrair-li la feina feta i desitjar-li molta sort en el futur. Ha estat vinculat sempre al Teatre Lliure, segur que ha estat per a ell una decisió molt dolorosa, tenint en compte aquesta vinculació i tenint en compte que fa encara no dos mesos renovava el contracte. Per tant, si ell pensa que ha perdut la confiança amb el seu equip, doncs és un gest que l'honora."  

L'Ajuntament de Barcelona, una altra de les institucions que està al patronat del Lliure, lamenta la decisió perquè, diuen, "la transició cap a una nova etapa estava ben encarrilada". imatges L'alcaldessa, Ada Colau, ha fet una piulada en què mostra el seu convenciment que el Lliure continuarà sent un referent teatral mundial i la seva estima cap a la figura de Lluís Pasqual.

 

De moment, hi ha hagut poques reaccions, en el món teatral, a la dimissió de Pasqual. Qui sí s'ha manifestat és el col·lectiu "Dones i cultura", que justament n'havia demanat el cessament i que ara profita per demanar un concurs públic per cobrir la plaça:

 

Un fort vincle amb el Lliure

La dimissió de Lluís Pasqual és un final d'etapa agre per a qui ha estat una de les ànimes del Lliure, del qual va ser fundador ara fa més de 40 anys al costat de Fabià Puigserver, Pere Planella i Carlota Soldevila.

Amb altres companys de viatge com Anna Lizaran o Lluís Homar, van alçar el teló del Lliure de Gràcia amb "Camí de nit", que estava precisament escrita i dirigida per Pasqual. Ara fa dos anys celebrava el 40è aniversari del teatre a l'edifici de Montjuïc, envoltat de la família del Lliure.

 

El seu retorn al capdavant del Lliure, fa 7 anys, ha donat grans resultats de públic i ocupació del teatre, a més de muntatges que han deixat petja, com "El rei Lear", "Medea", "Els feréstecs" o "In Memoriam. La quinta del biberó".

Pasqual és un dels grans directors de l'escena internacional. Ha estat al capdavant de l'Odeon de París, del Centro Dramático Nacional i també de la Biennal de Teatre de Venècia.

ARXIVAT A:
Teatre
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut