Sense data de judici del foc d'Horta de Sant Joan 10 anys després que hi van morir 5 bombers

El testimoni de l'únic supervivent de l'incendi i el pare d'un dels bombers morts denuncien que cap dels dos acusats han mostrat cap penediment

Teresa MaciàActualitzat

A l'estiu farà 10 anys d'aquell tràgic foc en què van morir 5 bombers i un va resultar ferit molt greu. Des de fa temps, l'únic supervivent, Josep Pallàs, i el pare d'un dels bombers morts, Pau Costa, fan xerrades a les escoles per conscienciar la societat sobre la importància de la prevenció en els incendis.

Josep Pallàs no va voler deixar la unitat GRAF tot i les seqüeles de l'incendi d'Horta de Sant Joan. Va ser l'únic supervivent dels 6 bombers que van quedar atrapats pel foc. Ara assegura que es poden tornar a repetir, però que s'han après algunes lliçons.

 

 

A partir del documental "El gran silenci, Horta de Sant Joan", que va emetre el programa "Sense Ficció", en què s'analitza aquella tragèdia, els alumnes de primer de Batxillerat de l'escola Lestonac de Lleid, per exemple, li comencen a preguntar: Com es va poder salvar? Pallàs explica:

"Vaig veure com la manta tèrmica es cremava pels peus i em va sortir el subconscient. Vaig mirar cap a un costat, vaig veure una paret de foc, vaig tirar cap a l'altre i vaig tenir sort de caure per un lloc on el foc ja havia passat i vaig poder estar allà mentre em venien a buscar."

I, de seguida, una altra alumna diu: Quines tècniques utilitzaríeu ara perquè no es tornés a repetir? Pallàs li respon:

"Evidentment, des de fa 10 anys, ara les coses han canviat, hi ha més consciència social, a nivell de bombers van avançant, tot i que de vegades costa. Si hi ha focs, els accidents poden passar una altra vegada". I per això, assegura que, "d'aquell incendi, el que hem après els bombers és que si ens hem de retirar, ens retirarem si no hi ha persones implicades, i hi anirem quan puguem actuar i apagar l'incendi."

 

Un altre gran incendi, possible a Catalunya

Jaume Costa, el pare d'un dels bombers morts, que va crear la Fundació Pau Costa, que porta el nom del seu fill, l'acompanya i pregunta als estudiants: "un incendi com el que va passar a Grècia, amb 200 morts, podria passar a Catalunya? I tenen clar que sí. Segons Jaume Costa, un incendi en segons quines zones de Begur, Platja d'Aro o Lloret, en ple estiu, allò pot ser un polvorí i podria atrapar moltíssima gent. Són zones, moltes vegades, amb urbanitzacions mal planificades on les vies d'evacuació son molt complicades".

Per això, tots dos reivindiquen que no s'abandonin els boscos per evitar grans incendis. Expliquen que des dels anys 80 s'ha passat del 40% de massa forestal a Catalunya al 64% de l'actualitat. Així, Costa diu "quan un territori està ben gestionat, quan hi ha zones de bosc, quan hi ha zones de conreu, un gran incendi és molt difícil".  En aquest sentit, Pallàs manifesta que "no es tracta de més mitjans, de més helicòpters, més hidroavions, tot i que també calen i des de bombers sabem que anem justos. Cal canviar les polítiques de prevenció".

I és que, amb aquestes xerrades, volen conscienciar la societat perquè 10 anys després el supervivent d'aquell tràgic incendi no oblida ni vol oblidar les seqüeles del foc. Pallàs conclou "ferides obertes, suposo que quan es tanqui el tema judicial podrem estar més tranquils, almenys podrem dir que la cicatriu està tancada, sempre hi serà i volem anar-la a veure per no oblidar mai el que va passar.

 

 

A l'espera del judici, 10 anys després

Quan, d'aquí poc més de 2 mesos, es compliran 10 anys de l'incendi d'Horta de Sant Joan encara no hi ha data de judici, un judici que s'ha de fer amb jurat popular. Segons ha sabut TV3, els advocats dels dos acusats d'haver provocat aquell foc i fer-se fotografies, Antonio Paz i Lorenzo Forner, demanen l'absolució. Segons el lletrat de la defensa d'Antonio Paz, Òscar Grau, "consideren que no se'ls pot responsabilitzar de la mort dels cinc bombers".

Davant d'això, Jaume Costa afirma que "un delicte forestal és evident, ells mateixos van provocar el foc, van desaparèixer, van trigar 6 mesos a trobar-los. Crec que la justícia, en aquest cas, hauria de ser un correctiu important. A més, les famílies lamenten la lentitud de la justícia.

La Fiscalia demana 19 anys de presó per cinc delictes d'homicidi per imprudència, un altre per lesions i un d'incendi forestal. A més, reclama una indemnització de gairebé 10 milions d'euros per als propietaris dels terrenys afectats per l'incendi.

 

El retard s'explica per la complexitat del cas, per la lentitud de l'administració de justícia i també per un recurs dels advocats de les defenses que van anar al Tribunal Suprem per demanar que el cas fos jutjat amb jurat popular i ha estat acceptat. Ara, la causa està una altra vegada al jutjat de Gandesa.

Recordem que Delta 0, el cap de guàrdia, va quedar exculpat per l'Audiència de Tarragona en considerar que no va tenir cap responsabilitat. Les famílies dels bombers es van retirar de l'acusació particular després de pactar les indemnitzacions amb la Generalitat i ara només el govern català exerceix l'acusació popular.


Cap penediment dels dos acusats

Després de tants anys, les famílies dels cinc bombers morts i el supervivent recriminen als dos acusats que no hagin mostrat cap penediment. En aquest sentit, Josep Pallàs manifesta: "Crec que una disculpa a través seu o dels seus advocats no hauria costat gens". El pare del bomber mort, Pau Costa, afegeix que "aquestes dues persones mai s'han acostat a les famílies ni a la premsa, mitjans de comunicació demanant disculpes, mai hi ha hagut cap penediment i això és dur".

ARXIVAT A:
Incendis
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut