Madrid

L'IPC puja un 0,2% al juny tant a Catalunya com al conjunt de l'Estat

L'índex de preus al consum, l'IPC, ha pujat al juny un 0,2% a Espanya, cosa que situa la inflació acumulada en el 2,3% i rebaixa una dècima la interanual, fins al 3,9%. A Catalunya els preus també han pujat un 0,2%, però en aquest cas la interanual se situa en el 4,1%, dos punts per sobre de la mitjana estatal. Els productes que més han contribuït a la pujada de l'IPC han estat els aliments i les begudes no alcohòliques, que s'han encarit en un 0,5%. Per contra, els preus de la roba i el calçat han baixat un 0,6% a conseqüència de l'inici de les rebaixes d'estiu.

Actualitzat
Al juny, l'augment de dues dècimes de la inflació respecte al mes anterior va ser causat, principalment, per l'augment del 0,5% dels aliments i begudes no alcohòliques. Els preus d'hotels, cafès i restaurants, que van pujar un 0,4% al juny, i l'alça de preus en l'oci i cultura, amb un augment del 0,5%, derivat de la pujada dels paquets turístics per l'inici de la temporada d'estiu, també expliquen l'augment mensual de la inflació.

Per conceptes, l'increment més gran de preus el juny respecte al maig es va registrar en els preus de la carn d'au, que van augmentar un 6%, seguits dels preus de les patates i els seus preparats (3,7%), carn d'oví (1,5%), carn de porcí (1,3%) i peix fresc i congelat.

Per contra, els preus del vestit i calçat van disminuir un 0,6% per l'inici de les rebaixes d'estiu, així com els preus del transport, que van experimentar un descens del 0,3%, com a conseqüència de la baixada dels carburants i lubricants respecte al maig.

En taxa interanual, entre les rúbriques que van registrar els augments més importants destaca l'habitatge, amb un increment de preus del 7,3%, dues dècimes menys que el mes anterior, a causa principalment de la baixada dels preus del gasoil per a calefacció davant de la pujada que van experimentar al juny. De fet, la taxa anual d'aquest gasoil va disminuir al juny més de vuit punts i es va situar en el 19,2%.
Anar al contingut