L'estàtua de la Pietat, de Nicolas Coustou, darrere les restes de fusta calcinada a l'interior de Notre-Dame de París (Reuters)
L'estàtua de la Pietat, de Nicolas Coustou, darrere les restes de fusta calcinada a l'interior de Notre-Dame de París (Reuters)
París

L'interval de mitja hora que va salvar Notre-Dame de la destrucció

El govern francès afirma que la supervivència de la catedral va venir de "quinze o trenta minuts" i Macron confia en una reconstrucció de cinc anys

Irene VaquéActualitzat

Notre-Dame es va salvar de la destrucció per mitja hora. El govern francès ha afirmat que la supervivència de la catedral va venir de "quinze o trenta minuts". Va ser en aquest interval quan el monument es va "jugar la supervivència", segons ha manifestat el secretari d'Estat d'Interior, Laurent Nuñez, l'endemà de l'incendi que ha devastat la coberta i l'agulla d'aquest edifici símbol de París.

El moment determinant va ser entre les vuit i les nou del vespre. Una vintena de bombers, dels 400 mobilitzats, es van enfilar a les torres per lluitar contra les flames amb mànegues i evitar que tot quedés reduït a cendres.

Les tasques d'extinció no s'han donat per acabades fins aquest dimarts al matí. A banda de les destrosses, han quedat ferits lleus dos policies i un bomber.

Bombers a les torres de Notre-Dame l'endemà de l'incendi (Reuters)

 

Les causes: "Res" fa pensar en un incendi provocat

Sobre la causa de les flames, poca cosa se'n sap. El fiscal de París, Rémy Heitz, ha deixat clar aquest dimarts que per ara no hi ha "res" que faci pensar en un incendi provocat:

"Res no apunta en el sentit d'un acte voluntari. En aquest moment es dona prioritat a la pista accidental."

L'alarma del foc va saltar a les 18.20, però no es va trobar l'origen de les flames fins al cap de 23 minuts. Aleshores, l'incendi ja era ben viu a l'entramat de fusta que aguanta la coberta, conegut com "el bosc" perquè per construir-lo es van fer servir més de mil roures. Entre una alarma i l'altra hi va haver temps d'evacuar l'edifici.

L'estructura ha resistit, tot i que s'han identificat "vulnerabilitats" en la volta i en un piló del transsepte nord.

El ministre de Cultura, Franck Riester, ha avançat que el foc hauria començat a la zona de l'agulla, on s'estaven fent obres de restauració. Cinc empreses treballaven en l'obra. I, en el moment que es van originar les flames, hi havia quinze operaris a la catedral, als quals la policia ja ha començat a interrogar.

Hi ha una cinquantena de persones involucrades en la investigació, que es preveu llarga, fins i tot de mesos.

El Tresor de Notre-Dame, salvat

Les conseqüències de les flames són visibles en la vista general de Notre-Dame (Reuters)

 

Una cadena humana per salvar desenes d'obres

Amb un capellà al capdavant, una cadena humana va permetre retirar intactes desenes de peces i obres d'art de gran valor abans que les flames les cremessin. És el cas de l'anomenat Tresor de Notre-Dame, que conté la túnica de lli del rei Sant Lluís, del segle XIII, o la corona d'espines i altres relíquies de la passió de Crist, com un clau de la crucifixió i un tros de la creu. El capellà dels bombers de París, Jean-Marc Fournier, veterà de guerra, és l'heroi del salvament de les peces d'art en l'últim moment. Va dirigir la cadena humana, formada per bombers i personal tècnic del Ministeri de Cultura francès, per treure les obres abans de ser devorades pel foc. Ara han estat traslladades a l'Ajuntament de París, des d'on es portaran al Museu del Louvre per a la restauració i la conservació.

 

 

Macron: reconstrucció en 5 anys

El president francès, Emmanuel Macron, ha promès que es reconstruirà Notre-Dame per fer-la "encara més bonica" i ha pronosticat que les obres duraran un lustre.

"Vull que es completi d'aquí cinc anys. Ho podem fer. Ens correspon canviar aquest desastre en una oportunitat per estar units."

Ja hi ha compromesos 600 milions d'euros per a la rehabilitació, provinents, en part, de les grans fortunes franceses, com les famílies Pinault i Arnault.

 

 

ARXIVAT A:
Notre-DamePatrimoni
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut