Dues grans fortunes de França encapçalen les donacions per a Notre-Dame amb 300 milions
François Pinault, multimilionari francès, empresari de marques com Gucci o Yves Saint-Laurent, amb la seva esposa Salma Hayek (AFP)
Paris

Les grans fortunes de França lideren les donacions per a Notre-Dame amb 600 milions

Les ribes del Sena des d'on es podia veure Notre-Dame cremant es van omplir de francesos i turistes que cantaven pregàries demanant que se salvés la catedral

Judith CasaprimaActualitzat

Amb el foc controlat i les flames pràcticament extingides, comença l'avaluació de danys i tot fa pensar que a l'incendi de Notre-Dame pot haver afectat una gran part del seu patrimoni, com el gran orgue, els 3 enormes rosetons o les moltes representacions de la Mare de Déu. Ara, cal encarar una restauració que serà llarga, minuciosa i cara.

Govern i Ajuntament fan crides per recaptar fons i ja hi ha les primeres donacions milionàries, de les grans fortunes de França, com les famílies Pinault i Arnault.

Donacions milionàries

I les primeres donacions no han trigat. La primera han estat de 100 milions d'euros que, ahir a la nit, va donar una de les grans fortunes de França, la família Pinault. El president de la societat d'inversions Artemis, que compta amb marques com Gucci, Yves Saint-Laurent o Balenciaga, François-Henri Pinault, ha fet un comunicat per anunciar la contribució per a la reconstrucció de la catedral.

"El meu pare (François Pinault) i jo mateix he decidit alliberar de fons d'Artemis una suma de 100 milions d'euros per participar en l'esforç que serà necessari per a la reconstrucció completa de Notre-Dame."

Una altra de les grans fortunes de França, la família Arnault, també ha anunciat la seva contribució. Bernard Arnault propietari del grup empresarial Louis Vuitton-Moët-Hennessy, ha anunciat aquest dimarts la donació de 200 milions d'euros.

Bernard Arnault, empresari propietari de Louis Vuitton i Möet, amb Emmanuel Macron (AFP)

 

Crida per a la reconstrucció

El president francès, Emmanuel Macron, davant la tragèdia de les flames va anunciar al vespre que es faria una subscripció nacional de recaptació de fons per a la reconstrucció.

"Reconstruirem la catedral de Notre-Dame. Tots junts. És una part del nostre destí francès. M'hi comprometo: a partir de demà es posarà en marxa una subscripció nacional molt més enllà de les nostres fronteres."

El president ha afegit que es farà una crida als "millors talents mundials" perquè contribueixin en la reconstrucció.

En la mateixa línia, l'alcaldessa de París, Anne Hidalgo, ha proposat aquest dimarts fer una "conferència internacional de donants" de cara a la reconstrucció de la catedral.

"Proposo fer una conferència internacional de donants, per convidar mecenes de tot el món per recaptar fons per a la restauració"

Hidalgo ha anunciat que l'Ajuntament de París aportarà 50 milions d'euros.

La regió de l'Illa de França destinarà també 10 milions d'euros del fons d'ajudes urgents, per a l'arquebisbat, destinats a fer els primers treballs de reconstrucció, segons la presidenta de la regió, Valérie Précresse.

"Aquesta reconstrucció, que evidentment serà molt cara, mobilitzarà tot el país, els millors arquitectes, els millors artesans de França i potser del món i ho encararem des d'ara."

Empresas francesas donan más de 700 millones de euros para reconstruir Notre Dame

A més, el banc BNP y l'empresa publicitària JCDECAUX han compromès 20 milions d'euros cadascun; el banc Societé Générale, l'asseguradora AXA, la constructora Bouygues i la financera Fimalac, donaran 10 milions cadascun.

L'empresa de tecnologies de la informació Cap Gemini aportarà un milió d'euros i el conseller delegat d'Apple, Tim Cook, ha anunciat que ajudarà també, si bé no ha especificat amb quina quantitat.

El president de la Conferència Episcopal de França, Éric de Moulins-Beaufort, ha dit que "les feines de restauració duraran anys". I ha anunciat una "col·lecta nacional" des de la Fundació del patrimoni.

També el president del Consell Europeu, Donald Tusk, en el ple del Parlament a Estrasburg, ha fet una crida als països membres per contribuir en la recuperació del monument francès i europeu.

"Reconstruireu la vostra catedral. Des d'Estrasburg, la capital francesa de la Unió Europea, demano als 28 membres que formin part d'aquesta tasca."

El president del Parlament Europeu, Antonio Tajani, ha proposat als eurodiputats que donin el sou del dia d'avui.


De Putin a un rei de la Costa d'Ivori

Les ofertes per ajudar en la reconstrucció de la catedral de París arriben de tot arreu del món. Des del president de Rússia, Vladímir Putin, que ofereix ajuda dels "millors especialistes russos" en la restauració del patrimoni, fins a un rei de la Costa d'Ivori, relacionat amb la reialesa francesa.

Putin ha expressat la seva tristesa al president Macron.

"Notre-Dame és un símbol històric de França, un tresor incalculable de la cultura europea i mundial, un dels santuaris cristians més importants. La desgràcia que va passar ahir a la nit a París ha provocat un dolor immens en el cor dels russos."

Més sorprenent és el suport d'un rei de la Costa d'Ivori profundament tocat per la destrucció de Notre-Dame. És el rei de Krindjabo, capital del regne de Sanwi, protectorat francès. Ha anunciat una donació pel lligam que té el seu regne i la seva família. Un dels seus avantpassats, el príncep Louis-Aniaba, va ser batejat a la catedral el 1700 sota els auspicis de Lluís XIV, de qui va adoptar el nom.

 

Dol cultural, artístic i religiós

La destrucció de Notre-Dame pel foc ha commocionat els parisencs, els francesos i tot el món. Amb mostres de condol que arriben de tots els punts del planeta, la pèrdua commou les sensibilitats religioses, artístiques històriques i culturals.

 

Davant la impotència de les flames el primer que van fer francesos i turistes que eren a París va ser aplegar-se davant la catedral per pregar i cantar a la Verge Maria, a qui està consagrat el temple.

 

Pregàries a Notre-Dame (Reuters)

Més de 13 milions de persones visiten Notre-Dame cada any.

ARXIVAT A:
ArtCulturaIncendisPatrimoniNotre-Dame
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut