L'internet de les coses, la revolució pendent al Mobile World Congress

Els analistes preveuen que el 2020 hi haurà 30.000 milions d'aparells connectats a internet, el doble dels que hi ha actualment.

Oriol EsteveActualitzat

L'internet de les coses (IoT) és a l'agenda del Mobile World Congress com un dels camps més prometedors. Els analistes preveuen que el 2020 hi haurà 30.000 milions d'aparells connectats a internet (el doble dels que hi ha actualment).

Després de viure una transició del telefòn mòbil convencional a l'smartphone, ara són els televisors, els electrodomèstics de cuina i els aparells de domòtica que esperen fer el salt.

Però l'imminent revolució de l'internet de les coses no acaba d'esclatar: les cases que ajusten la temperatura de la calefacció o la lluminositat de cada habitació segons la preferència de cada usuari encara es perceben com a futuristes.

La primera tecnologia IoT que ha aconseguit consolidar-se a moltes llars són les alarmes connectades a internet. Els fabricants busquen expandir-se amb altres funcions dins la casa. La cuina i la farmaciola són dos bons blancs.

L'empresa catalana Perspectiva presenta al MWC un projecte per portar plaques d'inducció de baixa temperatura a les llars. És la mateixa tecnologia que es fa servir al Celler de Can Roca, amb sensors que garanteixen que la cocció sigui perfecta.

Marc Real, director general de Perspectiva, considera que l'internet de les coses té una naturalesa que enlluerna, però que només triomfarà quan aporti beneficis evidents respecte als procediments tradicionals.

Leo Irigoyen, representant de Lifevit, aporta una altra mirada al mercat. Assegura que els consumidors que busquen objectes "intel·ligents" no són els adolescents, sinó adults del voltant dels 30 anys. Precisament, una generació molt preocupada per la salut i que té clar que més val prevenir que curar. Lifevit ha optat per aplicar l'IoT a aparells com tensiòmetres o termòmetres. La connectivitat els permet enviar notificacions als familiars de l'usuari i assegurar que un pacient fa tots els mesuraments que sol·licita el metge.

L'IoT mobilitza molts inversors. La plataforma Venture Scanner -que analitza l'activitat dels emprenedors- ha observat que els projectes per millorar la llar ocupen la primera posició (amb 1.200 milions de dòlars invertits), l'àmbit de la salut ocupa el segon lloc (1.000 milions) i la segueixen, molt de prop, les tecnologies destinades a l'entreteniment.

Anar al contingut