L'Institut del Teatre portarà a la Fiscalia el cas d'un professor per assetjament sexual

Obre expedient disciplinari a dos docents més per "conductes inapropiades a l'aula"

Josep Maria Camps ColletActualitzat

L'Institut del Teatre de Barcelona (IT) obrirà tres expedients disciplinaris a professors en actiu, un per indicis d'assetjament sexual i dos per conductes inapropiades.

Aquest dimecres s'han fet públiques les conclusions de la Comissió de Prevenció i Investigació d'Assetjaments Sexuals de l'IT, que ha analitzat 10 denúncies d'alumnes i exalumnes.

Aquestes denúncies, rebudes entre el 22 de febrer i el 14 de maig, acusaven 5 professors actualment en plantilla i 8 professors jubilats.


Denúncia a la Fiscalia

El cas del professor amb indicis d'assetjament sexual, l'IT el denunciarà a la Fiscalia i l'expedient li pot comportar l'acomiadament.

En els altres dos casos, un s'ha considerat que ha tingut "conductes inapropiades a l'aula" i l'altre ha comès "una falta no lleu per pràctica docent invasiva".

Cartells contra la direcció i contra Joan Ollé a l'entrada de l'Institut del Teatre (ACN)

Apartats de la docència

L'IT ha aplicat "mesures cautelars" a aquests tres professors, de manera que estan "apartats de les aules", però treballant en feines "vinculades al seu lloc de treball."

Pel que fa als casos que afecten els professors jubilats, l'IT ha dit que els analitzarà per valorar "si és possible emprendre accions per la via judicial".

L'IT no ha fet públics els noms dels tres professors expedientats.


Destapat per l'Ara

L'espurna d'aquest procés la va encendre una informació periodística del diari Ara a finals de febrer, que va denunciar dècades d'abusos a l'IT i es va centrar en el professor i director Joan Ollé.

Llavors, la direcció va apartar Ollé de la docència, mentre ell es defensava invocant la presumpció d'innocència i els alumnes es mobilitzaven per reclamar la dimissió de la direcció.

Joan Ollé (ACN/Pau Cortina)
El dramaturg, director de teatre i professor de l'IT Joan Ollé en una imatge d'arxiu (ACN)


La direcció dimiteix

Pocs dies després dimitia l'equip d'art dramàtic i també la directora de l'IT, Magda Puyo, malgrat que havia assegurat que no ho faria.

L'escàndol va generar una onada d'indignació en el sector, que es va canalitzar a les xarxes socials amb les etiquetes #NoÉsTeatre i #ProuAbusos.

A finals de març Ollé va insistir en la seva innocència, assegurant que no ha tingut mai cap "comportament legalment reprovable" amb els alumnes.

A principis d'abril, la Diputació de Barcelona, de la qual depèn l'IT, va nomenar Núria Plana com a directora provisional mentre no es cobreixi la plaça definitivament amb un concurs públic.


Recomanacions de la comissió

La comissió ha acompanyat les conclusions amb la proposta de 15 mesures per prevenir els assetjaments sexuals en el futur, algunes de les quals l'IT assegura que ja estan en marxa.

Algunes d'aquestes són sessions formatives sobre abús de poder als professors, que es faran a partir de finals de maig, i la creació d'un comitè d'ètica i un codi ètic.

La comissió també proposa, entre altres coses, actualitzar la normativa de l'IT, reforçar els canals de participació dels alumnes i crear un grup de treball per a la reparació de les víctimes.

A aquesta Comissió només hi poden presentar denúncies els alumnes que actualment estan estudiant a l'IT i els exalumnes que faci com a màxim un any que han deixat d'estar-hi vinculats.

Concentració d'alumnes a l'Institut del Teatre durant les protestes pels casos d'abusos per part de professors (EFE)

 

ARXIVAT A:
TeatreAssetjament sexual
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut