Finalàndia

L'ingrés de Turquia a la UE es podria alentir a causa de la falta d'acord per la qüestió de Xipre

Segons el ministre d'Afers Estrangers de Finlàndia, estat que exerceix la presidència de la Unió Europea, no s'ha pogut aconseguir un acord amb Turquia sobre la controvertida qüestió de Xipre. Erkki Tuomioja, després de reunir-se amb els seus homòlegs turcs i xipriotes, ha assegurat que les circumstàncies actuals no permeten que s'arribi a un acord abans de finals d'any, moment en què s'acaba la presidència de torn de Finlàndia. La mateixa font no ha precisat les possibles conseqüències d'això sobre les negociacions d'ingrés de Turquia a la Unió.

Actualitzat

Segons la presidència de la UE, que aquest semestre exerceix Finlàndia, en aquest moment no hi ha bases per aconseguir un acord amb Turquia sobre la qüestió xipriota i això "inevitablement tindrà conseqüències". El ministre finlandès d'Exteriors, Erkki Tuomioja, ha explicat que la presidència europea començarà a tractar amb la Comissió Europea i els estats membres les conseqüències d'aquesta situació en breu, per tal que el Consell d'Exteriors acordi les mesures adients el pròxim 11 de desembre, en la cimera de caps d'estat i de govern de la UE.

Tuomioja no ha volgut entrar a concretar mesures, però gairebé amb total seguretat implicaran l'alentiment de les negociacions d'adhesió amb Turquia.

La UE exigeix a Turquia que obri abans de finals d'any els seus ports i aeroports als vaixells i avions xipriotes o procedents de Xipre, en compliment del protocol addicional que va firmar al juliol del 2005, que amplia l'acord de duanes d'Ankara als deu països que van ingressar a la Unió el 2004, entre ells Xipre, amb qui va trencar relacions el 1974. Ankara al·lega que abans de complir aquestes condicions s'ha de posar fi a l'aïllament internacional de la República Turca del Nord de Xipre, que només reconeix Turquia.

Anar al contingut