L'Índia supera la Xina com a país més poblat del món: ha quadruplicat la població en 70 anys

Segons l'ONU, ara té més de 1.420 milions d'habitants i continuarà a l'alça fins a arribar als 1.700 milions al 2064, mentre que la Xina ja té creixement negatiu

RedaccióActualitzat

La Xina deixa de ser el país més poblat del món i cedeix el títol de primera potència demogràfica a l'Índia, el seu rival i veí, amb més de 1.420 milions d'habitants, després d'haver quadruplicat la població els últims 70 anys. No podem saber en quin moment s'ha fet el sorpasso, però les projeccions de les Nacions Unides indiquen que això ha passat ara, a mitjans d'abril.

Des del 1950, quan l'ONU va començar a fer registres, la població de l'Índia ha crescut en més de mil milions de persones, més que tota la població d'Europa, i continuarà a l'alça fins al 2064, quan arribarà a un màxim de 1.700 milions.

Dones i nens al centre de salut d'un poble del districte de Kishanganj, a l'estat indi de Bihar
Dones i nens al centre de salut d'un poble del districte de Kishanganj, a l'estat indi de Bihar (Reuters/Anushree Fadnavis)

Segons el cens del 1941, l'Índia tenia uns 360 milions d'habitants, cosa que significa que la nació ha gairebé multiplicat per quatre la seva població des de la seva independència de l'imperi britànic, el 1947.

La Xina, en canvi, ha començat a mostrar un creixement negatiu, per primera vegada en dècades. Tots dos països creixien de manera semblant fins que Pequín va introduir la política de fill únic a finals del segle XX. Es calcula que l'Índia continuarà augmentant fins al 2064, quan arribarà a un màxim de 1.700 milions.

 

La clau està en la taxa de fertilitat, el nombre de fills per dona. Tot el que estigui per sota de 2 significa pèrdua poblacional. L'Índia està en el 2,1, a punt d'arribar a l'estancament. La Xina està en l'1,5.

La piràmide xinesa reflecteix l'envelliment de la població: la base és cada cop més prima. L'Índia, en canvi, té una base molt sòlida. I és que la meitat de la seva població té menys de 25 anys.

 

Grans àrees metropolitanes

La densitat de població a l'Índia es concentra a les àrees metropolitanes i als estats del nord del país, on la mitjana de les taxes de fertilitat és més elevada que a la resta del país.

Ciutats urbanes com Nova Delhi, la financera Bombai, Calcuta, Bangalore o Chennai, entre d'altres, acumulen grans masses de població pel desenvolupament industrial

Amb més de 21 milions d'habitants, Bombai és la ciutat més poblada de l'Índia, seguida de la capital, que concentra gairebé 20 milions d'habitants. Totes dues metròpolis sumen més gent que països com Israel, Polònia o Austràlia.

 

ARXIVAT A:
XinaL'Índia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut