L'incendi de la Vall d'Ebo ja és el pitjor de l'última dècada al País Valencià

Afecta una zona entre la Marina Alta i el Comtat, ha cremat 9.500 hectàrees i ha obligat a desallotjar més de 1.200 persones

Redacció/AgènciesActualitzat

L'incendi forestal que va començar dissabte a la nit per un llamp a la Vall d'Ebo, al sud del País Valencià, ja ha afectat més de 9.500 hectàrees, amb un perímetre de 65 quilòmetres i s'ha convertit en el pitjor de la comunitat en l'última dècada.

El foc continua molt actiu aquest dimarts, especialment a la part oest, a prop del municipi de Tollos, i a la zona est, cap a Pego, segons fonts d'Emergències de la Generalitat Valenciana, i ha obligat a tallar la carretera CV-712 que uneix els municipis de Planes i Pego.

L'evolució del foc ha obligat a tallar la carretera CV-712 que uneix Planes i Pego (EFE/Natxo Frances)

Més de 300 efectius terrestres hi han treballat tota la nit i a primera hora del matí s'hi han incorporat 26 mitjans aeris de la Generalitat, la Diputació d'Alacant, el Ministeri de Transició Ecològica i les comunitats de Castella-La Manxa i Múrcia.


Els mitjans aeris, el factor clau

Els mitjans aeris són el factor clau per aturar aquest foc, alerten els bombers, que reconeixen que amb un perímetre tan ampli per abastar encara hi ha punts on no han pogut actuar.

L'evolució de les flames ha obligat a evacuar, aquest dimarts, el municipi de Benimassot, que s'afegeix a les cinc localitats més desallotjades aquest dilluns -- Tollos, Beniaia, la Vall d'Alcalà, Fageca i Famorca --.

Els canvis constants del vent estan complicant les tasques d'extinció (Consorci de Bombers d'Alacant)

L'incendi de la Marina Alta arriba així també a la comarca del Comtat, a la qual pertanyen les dues últimes poblacions.

Els vents "erràtics" i amb canvis de direcció constant estan complicant les tasques d'extinció, segons els serveis d'emergència, que preveuen que la situació meteorològica millori al llarg d'aquest dimarts amb l'entrada de brisa del mar i vent de ponent que aportarien una major humitat.

L'orografia del terreny obliga a atacar el foc, sobretot, amb mitjans aeris (EFE/Natxo Frances)

L'orografia del terreny, les condicions meteorològiques i l'amplitud del perímetre a abastar estan dificultant les tasques dels bombers, que encara no han pogut controlar l'avanç de les flames.


Més de 1.200 persones desallotjades

Com ha explicat el secretari de Seguretat i Emergències, José María Ángel, els desallotjaments s'estan fent en pobles molt petits i als residents se'ls trasllada a Muro. La Creu Roja s'ha encarregat de preparar l'alberg d'aquesta localitat i també ha atès un centenar de persones al centre habilitat a Pego.

L'evacuació s'ha fet de manera ordenada, en contacte amb els alcaldes i amb suport dels bombers per minimitzar qualsevol factor de risc, ha dit el responsable d'emergències de la Generalitat valenciana.

La gent, però, ha hagut de marxar amb el que portava posat. La majoria ho han fet a cases de familiars i amics i només una vintena s'han instal·lat als espais habilitats a Pego i Muro.

L'incendi ha cremat més de 9.500 hectàrees de terreny i els nuclis d'Alcalà de la Jovada i Beniaia, la vall d'Alcalà; Benialí, Benissivà, Benitaia, Benirrama i La Carroja, a la vall de Gallinera; a la urbanització el Calvari a Pego, Bassetes a l'Atzúbia i el Pla de Petracos a Castell de Castells.

La delegada del govern espanyol, Pilar Bernabé, xifrava en 812 els habitatges desallotjats fins aquest dilluns a la tarda --a Pego, Alcalà de la Jovada, Benirrama i Benialí, a la Marina Alta, així com la zona de la vall de la Gallinera--, amb un total de 1.204 persones afectades, encara sense comptar els pobles que s'han desallotjat al vespre i aquest dimarts.

Al País Valencià també hi ha actius incendis a Begís (Alt Palància) i les Useres (Alcalatén).

El fum de l'incendi a la Vall d'Ebo ja arriba a les Balears, impulsat pel vent, com mostren aquestes imatges de satèl·lit publicades per À Punt.

 


La previsió és que el risc d'incendi segueixi sent extrem aquest dimarts al País Valencià, que segueix en preemergència per risc d'incendis llevat del litoral de Castelló.

 

 

ARXIVAT A:
IncendisPaís Valencià
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut