Frankfurt

L'Ibex torna a enfonsar-se en un altre dia negre a les borses

Les borses han tornat a caure a banda i banda de l'Atlàntic. A Europa, el pessimisme s'ha accentuat arran de les declaracions del president del Banc Central Europeu, Jean Claude Trichet, que no preveu abaixar els tipus d'interès. L'Ibex-35 ha perdut un 4,56% i s'ha situat per sota dels 12.300 punts, la segona caiguda més forta de l'any. També han tancat a la baixa els mercats de Londres, París i Frankfurt, que reculen entre l'1 i el 3%. A Wall Street, la borsa ha obert amb pèrdues arrossegada pels mals resultats del sector tecnològic, sobretot d'Apple i Motorola, però finalment ha aconseguit salvar la sessió i ha tancat amb una sorprenent remuntada del 2,5%.

Actualitzat

La negativa del president del Banc Central Europeu, Jean Claude Trichet, a seguir l'exemple de la Reserva Federal nord-americana i rebaixar els tipus d'interès a la zona euro ha provocat una sobtada caiguda de les borses aquest migdia. L'Ibex-35 del mercat espanyol ha caigut un 4,56 per cent, de manera que s'ha situat en els 12.254.

El president del BCE ha allunyat aquest matí la possibilitat d'una baixada imminent de tipus d'interès a la zona euro i ha insistit que, especialment en un període de turbulències i importants correccions del mercat com l'actual, el BCE s'ha de centrar a controlar la inflació.

"En totes les circumstàncies, però més en períodes d'importants correccions del mercat i de turbulències, el Banc Central té l'obligació d'ancorar sòlidament les expectatives d'inflació per evitar més volatilitat en mercats ja altament volàtils", ha dit Trichet. 

Pel màxim dirigent del Banc Central Europeu, és important fer "una "reflexió curosa" per extreure "possibles lliçons" que permetin evitar una repetició de les actuals turbulències. Això passa, segons Trichet, perquè els bancs i les institucions de crèdit ajustin els seus sistemes de gestió de riscos i perquè les administracions identifiquin les possibles amenaces, promoguin pràctiques sanes de gestió d'aquests riscos, reforcin la resistència i la capacitat d'absorció de xocs de les institucions financeres i preparin mecanismes de gestió de crisi adequats.

Als Estats Units, el Dow Jones ha tancat amb una remuntada del 2,5% i ha recuperat una sessió dominada pels números vermells durant tot el dia. El tecnològic Nasdaq ha pujat també un 1,09% i l'índex S&P 500, que recull els principals valros que cotitzen a Nova York, ha pujat un 1,06%.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut