L'herc, una espècie de cabra salvatge, torna al Pirineu català un segle després

Des del 2014 que va ser reintroduïda a la part francesa, ara n'hi ha uns 150 exemplars, 15 dels quals s'han observat al Parc Natural de l'Alt Pirineu

Actualitzat

L'herc, com se'l coneix popularment al Pallars, ha tornat a l'Alt Pirineu. És una cabra salvatge grossa i amb unes banyes que poden fer més d'un metre. Aquesta espècie es va extingir a finals del segle XIX al vessant català de l'Alt Pirineu i ara n'hi han observat una quinzena.

Tècnics de la Reserva de l'Alt Pallars en fan el seguiment des que els francesos van reintroduir l'espècie l'any 2014 i des de llavors han fet diversos alliberaments. Alguns exemplars, que s'han seguit gràcies als GPS que se'ls ha incorporat, han traspassat la frontera invisible dels cims des de fa un parell d'anys, com explica Jordi Ruiz, director de la reserva, un fet que es veu amb bons ulls a la zona, com a patrimoni natural i recurs ecoturístic.

"La cabra és un reclam turístic allà on arriba i creiem que aquí també ho serà. Algun ajuntament havia manifestat el seu interès, però a Catalunya no s'ha fet una reintroducció. Són animals que estan venint de França cap aquí."


L'herc acostuma a viure a les zones més altes de les muntanyes, a uns 2.000 metres d'altitud. Habita sobretot en indrets rocallosos i amb fort pendent, llocs més abruptes que els que ocupen els isards. Mengen sobretot les herbes que creixen a les escletxes de les roques i líquens i no són cap competència a les pastures.

A poc a poc, la població d'hercs ha anat augmentant, les observacions han permès veure com els exemplars de seguiment s'anaven acompanyant de nous individus. Els tècnics en comptabilitzen uns 150 als Pirineus. Una quinzena viuen de forma estable a la part catalana, al parc natural de l'Alt Pirineu.

Com aquestes vistes a l'estació meteorològica de Cerbi a l'Alt Àneu:

 

La primavera és una bona època per fer-ne recompte, però quan es fongui la neu, pujaran als cims més alts, seran menys visibles i ja no disputaran tant el protagonisme de la cabra salvatge una espècie emblemàtica del Pirineu. Però amb uns bons binocles són un altre objectiu per als amants de l'observació i la fotografia.

ARXIVAT A:
Medi ambientBiodiversitat
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut