El fundador de Oath Keepers, Stewart Rhodes, parla durant la manifestació a Berkeley
El fundador de Oath Keepers, Stewart Rhodes, parla durant la manifestació a Berkeley

L'FBI deté un líder d'ultradreta acusat de sedició per l'assalt al Capitoli

Stewart Rhodes és el primer assaltant a qui s'acusa de sedició, un càrrec que es defineix com a intent de derrocar, abatre o destruir per força el govern dels Estats Units

Actualitzat

Membres de l'FBI han detingut Stewart Rhodes, el fundador de Oath Keepers, un grup d'extrema dreta dels Estats Units, i 10 membres més d'aquest grup, acusats d'haver conspirat amb ànim de sedició per atacar el Capitoli tot just fa un any. És la primera vegada que s'exerceix aquesta acusació contra algun dels assaltants, un càrrec que es defineix com a intent de derrocar, abatre o destruir per força el govern dels Estats Units.

El Departament de Justícia dels EUA ha comunicat que Rhodes, de 56 anys i originari de Granbury, Texas, és considerat el fundador i líder de l'organització, i que ha estat detingut a la localitat texana de Little Elm aquest dijous al matí.

 

Per primer cop, sedició

La detenció de Rhodes suposa un gran pas endavant en la investigació de l'atac al Capitoli i és el primer cop que els fiscals presenten càrrecs de sedició.

És el primer cop, també, que s'acusa formalment Rhodes davant la justícia pels successos del 6 de gener, més d'un any després que es produïssin els fets.

Els Oath Keepers són una organització poc estructurada vinculada a les milícies ciutadanes i que, tot i acceptar a qualsevol persona com a membre, centra les seves tasques de reclutament en exmilitars, policies i personal de primers auxilis.

L'assalt al Capitoli el gener passat a Washington
L'assalt al Capitoli el gener passat a Washington (Reuters/Shannon Stapleton)

Els Oath Keepers, juntament amb els Proud Boys, s'han convertit en els extremistes de dretes més rellevants a participar en l'assalt al Capitoli. Els fiscals han recopilat nombroses proves contra ells, inclosos xats xifrats de telèfons mòbils i enregistraments de reunions en línia.

A més del seu líder, també s'han imputat càrrecs de sedició a deu membres més dels Oath Keepers, residents a diverses parts del país, des d'Arizona fins a Ohio.

 

Coordinats i armats

Segons el Departament de Justícia, Rhodes i la resta d'acusats van conspirar després de les eleccions presidencials dels EUA del 3 de novembre del 2020, que va guanyar el candidat demòcrata i actual president, Joe Biden.

Rhodes és un antic paracaigudista de l'exèrcit que es va llicenciar en dret a Yale, i ha estat investigat pel seu paper en els disturbis almenys des de la primavera passada quan, en contra del consell del seu advocat, es va asseure amb agents de l'FBI en una entrevista a Texas.

 Stewart Rhodes sosté una ràdio en un míting de Trump a Minneapolis
Stewart Rhodes sosté una ràdio en un míting de Trump a Minneapolis (Reuters)

D'acord amb l'acusació, els imputats es van coordinar entre ells mitjançant aplicacions de comunicació encriptades i van planejar el seu viatge - amb armes incloses- a la capital, Washington, per al dia que s'havien de ratificar els resultats electorals, el 6 de gener.

Rhodes i la resta d'acusats van formar part del grup de seguidors de l'expresident Donald Trump que va assaltar el Capitoli amb violència, amb cinc morts.

 

Més de 700 amb càrrecs

Fins ara, l'Oficina del Fiscal Federal per al districte de Colúmbia ha presentat càrrecs contra més de 700 persones, d'arreu del país. Se'ls acusa de diversos delictes, des d'atacar físicament a policies fins a impedir-los l'exercici de les seves funcions.

La condemna més gran emesa fins ara -feta saber el 17 de desembre passat- va recaure sobre un home que va atacar agents de policia amb un extintor i que va ser sentenciat a cinc anys i tres mesos de presó.

 

 

ARXIVAT A:
Trump Estats Units
Anar al contingut