Manila

L'expresidenta de les Filipines Corazón Aquino mor als 76 anys víctima d'un càncer

L'expresidenta de les Filipines Corazón Aquino ha mort d'una aturada cardiorespiratòria aquest divendres a la nit als 76 anys, després d'una llarga lluita contra el càncer. Aquino va assumir la presidència del país a mitjans dels vuitanta, quan va ser assassinat el seu marit, el popular senador de l'oposició filipina Benigno Aquino. Després de la seva mort, Cory Aquino va abanderar una revolució popular contra l'aleshores president, el dictador Ferdinand Marcos. Cory Aquino va reinstaurar les eleccions democràtiques a les Filipines, però va haver de fer front a diversos intents de cop d'Estat durant els sis anys que va ocupar la presidència.

Actualitzat
Corazón Aquino va ser la primera dona que va ocupar el càrrec de cap d'Estat a l'Àsia, després de la revolta popular que va fer caure la dictadura de Ferdinand i Imelda Marcos.

L'assassinat del seu marit, el líder opositor Benigno Aquino, la va propulsar a l'escena política. Durant el seu mandat va començar la reforma agrària i es va haver d'enfrontar a set intents de cop d'Estat. L'expresidenta va assumir el compromís polític com un deure familiar i religiós.

Aquest mes de juliol, Aquino, que pertanyia a una de les famílies més riques de les Filipines, va ingressar a l'hospital en estat greu. Feia 16 mesos que li havien diagnosticat un càncer de colon i s'havia sotmès a quimioteràpia i cirurgia. Segons la seva família, l'expresidenta ha mort tranquil·la. L'actual cap d'Estat, Gloria Arroyo, ha declarat una setmana de dol oficial.
Anar al contingut