L'excomandant de Wagner Andrei Medvédev, aquest dimecres a Oslo (Reuters)

L'excomandant de Wagner: "La teva pròpia gent pot venir i matar-te en un moment"

Andrei Medvédev ha explicat que van contractar-lo per quatre mesos per combatre a Ucraïna i que ell es va negar a prorrogar el contracte i per això finalment va fugir

Redacció / ReutersActualitzat

Andrei Medvédev, l'excomandant del grup de mercenaris rus Wagner fugit a Noruega, ha explicat que va ser testimoni de l'assassinat de dos reclutes que es resistien a entrar en combat.

A Medvédev, de 26 anys, l'ha entrevistat aquest dimecres a Oslo l'agència Reuters, i ha dit que ha volgut parlar perquè se sàpiga com Rússia està gestionant el front de guerra:

"He decidit explicar-me públicament per ajudar que els responsables siguin castigats en determinats casos, i intentaré contribuir-hi, almenys una mica."


Quatre mesos de contracte amb Wagner

Ha explicat que Wagner el va contractar al juliol per anar quatre mesos al Donbass amb un sou mensual de 250.000 rubles, uns 3.500 euros, i que va entrar en combat el dia 16 a Bakhmut:

"Les carreteres d'Artemovsk (el nom rus de Bakhmut) estaven plenes de cadàvers dels nostres soldats, les pèrdues van ser grans, vaig veure morir molts amics."

Segons ha explicat, la seva missió era dirigir un esquadró a les ordres d'un comandament superior i planificar missions de combat.

L'excomandant de Wagner Andrei Medvédev, aquest dimecres a Oslo (Reuters)

"El més espantós? Que poden venir a matar-te en un moment"

Afirma que va veure "actes de valentia" per part de soldats dels dos bàndols, però també com dos reclutes que no van voler combatre eren "afusellats" davant de tothom:

"Vaig ser testimoni de com els de Wagner van portar dos que es van negar a lluitar, van dir que eren traïdors i covards i els van matar en públic a trets."

"El més espantós? Adonar-te que hi ha gent que es considera compatriota teu, però que pot venir a matar-te en un moment, o per ordre d'algú. La teva pròpia gent..."


"Enviaven gent amb rifles contra els tancs"

Del seu relat es desprèn la pressió als reclutes per assumir riscos extrems en el combat, i que amb l'arribada dels mercenaris que havien reclutat a les presons, tot va empitjorar:

"Van començar a tractar la gent com a no humans, tothom va canviar d'alguna manera. Van substituir els comandants, que donaven ordres estúpides, enviant gent amb rifles contra els tancs, i la gent es dedicava només a sobreviure."

Després dels quatre mesos va decidir plegar, tot i que els seus caps li van exigir que continués, i després d'un parell de mesos va decidir fugir del país amb l'ajuda de l'ONG Gulagu.net.

Va travessar la frontera russa amb Noruega el 13 de gener, escalant de matinada una tanca de filferro, i va demanar asil polític als agents de la policia noruega que el van detenir.

L'excomandant de Wagner Andrei Medvédev, aquest dimecres en un carrer d'Oslo (Reuters)

"M'agradaria demanar disculpes, però no sé com seran rebudes"

El seu cas es va divulgar el 18 de gener, i la reacció del propietari de Wagner, Ievgueni Prigojin, va ser afirmar que Medvédev era "molt perillós" i que havia maltractat presoners ucraïnesos.

Sembla que Medvédev és conscient d'això, i també que el seu historial pot fer sospitar que les seves intencions reals no són clares, i ha optat per demanar perdó:

"Molts creuen que sóc un canalla, un criminal, un assassí, m'agradaria demanar disculpes, tot i que no sé com seran rebudes. Sí, he servit a Wagner, però ningú neix intel·ligent."

De l'orfenat a l'exèrcit, després la presó, i finalment Wagner

Medvédev ha explicat la seva història: diu que quan tenia 12 anys, després de la mort de la mare i la desaparició del pare, va anar a parar a un orfenat i que amb 18 anys va entrar a l'exèrcit.

Va ser el 2014, i el seu primer destí va ser el Donbass, on llavors oficialment l'exèrcit rus no va intervenir directament, i potser per això no ha volgut donar-ne detalls.

Ha admès que des de llavors ha estat diverses vegades a la presó, una de les quals per robatori, i que acabava de sortir d'una d'aquestes quan al juliol el va fitxar Wagner.

Diu que ho va fer voluntàriament perquè estava convençut que el reclutarien a la força igualment si no ho feia, tot i que també afirma que es va creure les justificacions de la invasió:

"M'haurien trucat en qualsevol cas, hauria estat dels primers, i en segon lloc, realment vaig pensar que la Federació Russa tenia bones intencions, que realment volia ajudar a alliberar la gent del nazisme."

Membres dels equips de rescat busquen entre la runa després de la caiguda d'un míssil, aquest dijous a Kramatorsk (Reuters)

Tres morts a Kramatorsk aquesta nit, molt a prop de Bakhmut

L'exèrcit privat d'aquesta empresa ha estat el responsable que Rússia hagi pogut mantenir sobre el terreny les posicions conquerides a Ucraïna, sobretot al Donbass.

Mentrestant continua l'ofensiva aèria de l'exèrcit rus: aquesta matinada de dimecres a dijous un míssil ha causat en aquesta regió almenys 3 morts i una vintena de ferits.

Ha estat a Kramatorsk, ciutat a uns 30 quilòmetres de Bakhmut, on va combatre Medvédev, i que Rússia té com a objectiu prioritari ara mateix.

 

 

ARXIVAT A:
UcraïnaRússiaNoruega
Anar al contingut