Dues banderes de Letònia (Europa Press/Omar Marques)
Dues banderes de Letònia (Europa Press/Omar Marques)

Letònia demana a gairebé mil russos que no han après l'idioma que abandonin el país

El setembre passat s'acabava el termini perquè demostressin un domini bàsic del letó

RedaccióActualitzat

Els ciutadans russos que viuen a Letònia estan obligats, per llei, a passar una prova bàsica de l'idioma letó. El Parlament va aprovar una esmena a la llei d'immigració perquè superessin l'examen de nivell A2 els ciutadans amb permisos de residència permanent d'origen rus, molts dels quals hi viuen des de fa dècades.

Es va fixar com a límit l'1 de setembre de l'any passat, amb l'amenaça de ser expulsats del país. Molts ja han demostrat un coneixement suficient del letó, però encara n'hi hauria que no han fet l'examen o que l'han suspès.

Letònia té una població d'1,9 milions d'habitants i una quarta part són russòfons.

La guerra a Ucraïna ha fet que desaparegui la tolerància amb les persones que parlen rus en lloc de letó. El govern ha demanat una prova d'idioma a unes 20.000 persones que viuen al país amb passaport rus i que van renunciar als documents emesos per Letònia.


Avisos per passar l'examen

Ara, el servei d'immigració letó ha començat a retirar-los els permisos de residència, segons han informat alguns mitjans --sobretot russos--, que citen com a font l'encarregat d'afers russos a Letònia, Oleg Zykov. Les cartes oficials els donarien un termini de dues setmanes per regularitzar la situació.

L'Oficina d'Afers de Ciutadania i Migració de Letònia (PMLP) ha confirmat a EFE que ha enviat cartes a 985 persones demanant-los que abandonin Letònia o prenguin mesures per garantir la continuïtat de la seva residència; és a dir, que passin l'examen de letó.

El nombre de ciutadans russos que s'enfronten a la repatriació ha disminuït en més de 1.100 des de principis de gener.

Gunars Kutris, president del Comitè de Ciutadania, Migració i Cohesió Social del Parlament letó, ha explicat als mitjans locals que hi podria haver una expulsió, però hi ha pendent una impugnació de l'aplicació de la llei d'immigració als ciutadans russos.

"Deportacions" a Rússia

El president rus, Vladímir Putin, ha parlat de "deportacions" de russos des de Letònia, des que es va aprovar la norma, que és polèmica.

Alguns polítics letons han dit que és cruel repatriar persones grans que no tenen on anar a Rússia, mentre que altres argumenten que els pensionistes d'avui eren prou joves per aprendre el letó quan el país va recuperar la seva independència el 1991 i mereixen poca simpatia.

Les cartes als ciutadans russos arriben després que el ciutadà rus Boris Katkovs, líder de l'Associació de Cooperació Letó-Russa, fos deportat la setmana passada per ordre del ministre de l'Interior, Rihards Kozlovskis. El consell del Servei de Seguretat de l'Estat de Letònia havia afirmat que Katkovs actuava en interès de Rússia.

 

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut