L'Església recapta més que mai amb la casella de la renda: 284,4 milions d'euros
Església buida

L'Església recapta més que mai amb la casella de la renda: 284,4 milions d'euros

Catalunya és la comunitat on menys es marca la casella; ho fa un 17% dels contribuents, mentre que a l'Estat ho fa el 33%

RedaccióActualitzat

Rècord de recaptació de l'Església catòlica a través de la casella de la declaració de la renda. El 2019 va recaptar 284,4 milions d'euros, una xifra que no havia assolit mai fins ara.

En total, 7,2 milions de declaracions a favor de l'Església, una quantitat que augmenta fins als 8,5 milions si es tenen en compte les declaracions conjuntes.

Això suposa que un de cada tres contribuents de l'Estat van marcar la X de l'Església, una xifra que contrasta amb l'assolida a Catalunya, on només el 17,4% dels contribuents ho van fer.


Catalunya, on menys es marca la casella

De fet, Catalunya és l'autonomia de l'Estat que menys contribueix als comptes de l'Església a través de la renda. Se situa a força distància de la segona comunitat per la cua, que és Galícia, amb un 24,9%. A l'altre extrem, Castella-la Manxa, La Rioja, Extremadura i Múrcia, que són les que més van marcar la casella.

Són dades fetes públiques pel secretari general de la Conferència Episcopal Espanyola, Luis Argüello, que ha mostrat el seu agraïment pel que considera "un singular exercici de democràcia fiscal".

Argüello també ha destacat que "el model està en creixement", ja que s'han recaptat 16,5 milions d'euros més que l'exercici anterior.

I quin és el perfil de persones que més marquen la casella de l'Església? Hi ha més dones que no pas homes que ho fan, un 34,9% per un 32,6%, i la franja d'edat que guanya és la dels contribuents d'entre 40 i 60 anys.

Marcar la casella d'assignació a l'Església suposa que el contribuent cedeix un 0,7% de l'IRPF, i és compatible amb la que assigna la mateixa quantitat a les ONG. Quan el contribuent no en marca cap de les dues, la quantitat s'assigna automàticament als pressupostos generals de l'Estat.

Exempció de l'IBI: "Ens sorprèn que només es miri l'Església"

El portaveu de la Conferència Episcopal ha abordat un altre aspecte a la roda de premsa: es tracta de l'exempció de l'IBI, que el govern espanyol es planteja reformar. Argüello ha assegurat que és "legítim" introduir canvis en la legislació que els estalvia el pagament d'aquest impost, però que ha d'afectar tothom:

"No ens semblaria just que es pensés només en l'Església catòlica."

Argüello ha recordat que també estan exempts de pagar l'IBI altres confessions i entitats no lucratives, i ha demanat una reunió amb el govern espanyol per parlar d'aquest i altres aspectes. "Estem disposats a dialogar", ha afegit.

La Conferència Episcopal, ha defensat, tot i això, aquesta ajuda a través del sistema fiscal:

"Qui pot pensar que no és un bon criteri del governant facilitat que temples, centres d'acció social, col·legis, locals i espais amb valor patrimonial i artístic, que tots aquests béns d'interès cultural, tinguin un ajut per part del sistema fiscal d'un estat."

 

ARXIVAT A:
Església
Anar al contingut