L'església de Bolívia frena l'avortament d'una nena d'11 anys violada per un familiar
Manifestació per reclamar que la nena violada i embarassada pugui avortar, aquest dimarts a Santa Cruz, a Bolívia (EFE)

L'Església de Bolívia frena l'avortament d'una nena d'11 anys violada per un familiar

El cas es va conèixer per la premsa i una entitat religiosa va convèncer-la de no avortar, cosa que ha aixecat molta indignació al país

Actualitzat

El cas d'una nena d'11 anys violada per un familiar que va quedar-se embarassada s'ha convertit en una polèmica d'abast nacional a Bolívia, perquè l'Església catòlica vol impedir que avorti.

La nena vivia amb el pare del seu padrastre al municipi de Yapacaní, al departament de Santa Cruz, mentre la mare i el padrastre eren a la capital, La Paz, treballant. L'home, de 61 anys, la va violar.

Una tia seva ho va saber, el va denunciar i van tancar el violador a la presó, en un cas que es va tractar a la premsa local.

La nena va quedar-se embarassada per la violació, i en principi tant ella com la seva mare van decidir que avortaria, però una entitat catòlica ha aconseguit fer-les canviar d'opinió.


Dues manifestacions

La polèmica s'ha materialitzat aquest dimarts amb dues manifestacions de signe oposat als carrers de la capital del departament, Santa Cruz, on han ingressat la nena, que està de 21 setmanes.

Manifestació per reclamar que la nena pugui avortar, aquest dimarts a Santa Cruz, a Bolívia (EFE)

La primera, feminista, ha exigit que es respecti la decisió inicial i la nena pugui avortar, cosa que a Bolívia és legal perquè l'embaràs ha estat motivat per una violació.

Una de les activistes, Carmen Sanabria, ha assegurat que s'ha pressionat la nena i la seva mare "en contra de totes les lleis" perquè no avorti:

"Aquí el que s'està fent és donar legitimitat a un acte de violació i premiar el violador. Estan convertint en pare un violador i estan convertint una nena en una màquina de parir."

La segona s'ha fet davant de l'Hospital de la Dona Percy Boland, on hi havia la nena ingressada, amb pancartes dient "protegiu els dos nens, no castigueu els innocents".

Manifestació per reclamar que la nena no avorti, aquest dimarts a Santa Cruz, a Bolívia (EFE)

Una de les activistes pro vida, Ana Rodríguez, s'ha adreçat directament als serveis municipals de defensa dels menors perquè impedeixin l'avortament:

"Estem aquí per dir a la Defensora dels Nens de Santa Cruz que cuidi la vida dels dos nens, perquè el que és a dins també és un bolivià o boliviana que té els mateixos drets que la nena d'11 anys."


"Rescatin la nena"

La Defensora del Poble de Bolívia, Nadia Alejandra Cruz, reclama que els serveis municipals "rescatin la nena del centre dependent de l'Església" i li facilitin l'avortament:

Cruz ha criticat l'"incompliment" per part de funcionaris i sanitaris del procediment establert en casos com aquest, i també la "intervenció" religiosa que ha fet aixecar la polèmica.

L'embaràs forçat com a tortura

L'organització de l'ONU a Bolívia ha assegurat que "sotmetre una nena a un embaràs forçat està qualificat com a tortura":

"L'embaràs d'una nena no només posa en risc la seva vida, la seva salut i el seu projecte de vida, sinó que també atempta contra la seva salut mental i emocional, la seva autonomia corporal, reforçant les desigualtats, el cicle de la pobresa i la discriminació."

 

Per la seva banda, la cúpula catòlica al país, la Conferència Episcopal Boliviana, ha defensat que "totes dues vides mereixen i han de ser protegides", i també afegeix que l'avortament segueix sent un delicte.

L'entitat feminista boliviana Casa de la Dona calcula que el 2020 va haver-hi al país uns 40.000 embarassos de noies menors de 18 anys, un 5% de les quals eren menors de 13 anys.

Dona manifestant-se perquè la nena violada i embarassada avorti, aquest dimarts a Santa Cruz, a Bolívia (EFE)
ARXIVAT A:
Bolívia Avortament Agressió sexual
Anar al contingut