Les vagues de fam com a protesta amb més ressò internacional

RedaccióActualitzat

Sànchez i Turull porten més de 24 hores en vaga de fam a la presó de Lledoners per denunciar la inacció del Tribunal Constitucional davant dels seus recursos.

El programa "Preguntes freqüents" de TV3 ha fet un repàs de les vagues de fam com a protesta amb més ressò internacional

 

Gandhi

Mahatma Gandhi, polític i pensador, va estar empresonat diverses vegades al llarg de la seva vida i va deixar d'alimentar-se una vintena d'ocasions per protestar contra els britànics i aconseguir la independèndia de l'Índia. Considerat un dels pares de la resistència passiva i pacífica, la vegada que va aguantar més va estar 24 dies sense menjar.

Bobby Sands

També va tenir molta repercussió internacional la vaga de fam que van fer els presos de l'IRA a principis dels anys 80. Bobby Sands va ser militant de l'IRA i membre electe del Parlament del Regne Unit però no va ocupar mai al càrrec. Va morir després de 66 dies de vaga de fam per reclamar l'estatus de pres polític.

Xirinacs

A Catalunya, la vaga de fam amb més ressò la va protagonitzar Josep Maria Xirinacs, polític, doctor en filosofia, sacerdot i pacifista. Impulsor de l'Assemblea de Catalunya a finals del franquisme i un dels promotors de la Marxa de la Llibertat.

En una detenció el 1971, es va negar a parlar en cap altra llengua que no fos la catalana, fet pel qual va ser confinat a la presó de Zamora, on va iniciar la seva tercera vaga de fam. Entre el 1973 i el 1975  va estar empresonat per les seves activitats contràries al règim.

L'1 de desembre de 1973, fa 45 anys, va començar una vaga de fam que va durar 45 dies a la presó de la Model per reclamar l'aministia dels presos polítics del franquisme.

 

Des del 25 de desembre de 1975 va estar fent guàrdia 12 hores cada dia davant la presó Model en una campanya per demanar l'amnistia total dels presos, fins que es van aprovar les mesures d'amnistia del 1977.

Xirinacs va fer diverses vagues de fam fins al punt que es va deixar morir d'inanició en un bosc del Ripollès en un acte de sobirania pròpia, segons va deixar escrit, l'agost del 2007.

ARXIVAT A:
Vaga de famMahatma Gandhi
Anar al contingut