Les residències troben arriscat el pla de Nadal del govern i demanen tests d'antígens

El sector demana mesures més concretes per poder controlar els usuaris i evitar que hi hagi brots de Covid-19 als centres

RedaccióActualitzat

El govern ha decidit, per ara, no fer canvis en el pla de Nadal aprovat aquest dimecres. Es preveuen trobades de deu persones com a màxim, inclosos els menors, i de màxim dues bombolles de convivència. També es retarda el toc de queda nocturn a dos quarts de dues de la matinada les nits de Nadal i de Cap d'Any, i a les onze la nit de Reis.

El que encara no queda clar, però, és com es gestionarà el Nadal a les residències de gent gran, un dels col·lectius més vulnerables i que ha sofert més durant tota la pandèmia.

El povern de Catalunya ha anunciat un pla de Nadal per al col·lectiu que contempla un seguit de mesures, entre les quals s'inclouen trobades dins les residències o que els residents puguin anar a fer els àpats a casa dels seus familiars. Unes mesures que el sector no veu clares perquè la Generaltiat no ha específicat quins protocols precisos se seguiran per poder fer aquestes trobades sense posar en risc la salut dels usuaris de les residències.

 

El pla de la Generalitat per a les residències

El govern preveu que els residents puguin estar en contacte amb els seus famíliars en unes dates tan assenyalades. És per això que en el pla s'indica que les residències facilitaran les visites a les persones residents i maximitzaran i ampliaran els espais destinats a les visites d'acord amb les condicions estructurals, excepte en el cas que la situació epidemiològica no ho permeti.

Així mateix, es permetrà la sortida de les persones residents per a trobades amb els familiars als domicilis especialment els dies 24, 25, 26 i 31 de desembre i l'1, el 5 i el 6 de gener. També es permetran les sortides de cap de setmana i les sortides més llargues d'un cap de setmana i inferiors a 3 setmanes.

D'altra banda, les persones residents que presentin símptomes, que estiguin diagnosticades o siguin contacte d'un cas, no podran sortir. Tampoc podran fer visites persones que estiguin en aquestes condicions.

Les persones que facin les visites als residents o bé que els acullin als domicilis, hauran de tenir una especial cura en el període de 7 dies anterior a la trobada, i evitar qualsevol tipus d'interacció social amb persones de fora de la bombolla de convivència, en tots els àmbits.

A més, caldrà reforçar i garantir les mesures de seguretat bàsiques: distància, higiene de mans, ús de mascareta i ventilació.

 

El sector demana tests d'antígens i sortides esglaonades

Les mesures no han sigut gaire ben rebudes per les diferents entitats coordinadores de residències. L'Associació Catalana de Recursos Assistencials (ACRA) considera un risc molt elevat que les persones grans vagin a fer dinars familiars per Nadal i al cap d'unes hores tornin al centre, ja que no hi haurà cap manera de saber si han estat infectades fins al cap d'uns dies, i això suposaria un risc inassumible per a la resta d'usuaris i professionals.

Andrés Rueda, de l'Associació Professional Catalana de Directors/es de Centres de Serveis d'Atenció a la Dependència (ASCAD), també creu que la Generalitat no ha especificat com fer que les sortides o les trobades siguin segures i que cal més concreció:

"Si dones consells 'incomplibles', o ets un amateur o ets un inconscient. Però el que és segur és que no ajuda ni a  controlar el virus ni a una bona entesa entre les famílies i els directors."

Les coordinadores de residències i recursos per la gent gran estan d'acord a reclamar tests d'antígens a l'entrada i la sortida del centre per poder controlar al moment quins usuaris estan infectats i quins no i, així, no haver de fer aïllaments preventius ni posteriors a tots els residents.

María José Carcelén, coordinadora de Residències 5+1, diu que calen els tests d'antígens i demana al govern que no estalviï diners amb els més grans. La mateixa idea que defensa Andrés Rueda, president d'ASCAD, que també demana sortides esglaonades:

"Si nosaltres tinguéssim sortides esglaonades amb temps suficient de poder fer un antigen a cada persona i un retorn esglaonat amb temps de fer un antigen, reduiríem un 80% del problema."

D'altra banda, les residències també troben sense sentit la mesura de fer que els familiars hagin d'estar una setmana sense tenir contacte amb ningú, tret de la seva bombolla de convivència, abans d'entrar en contacte amb el familiar que està en una residència. Creuen que és una mesura molt difícil de controlar i molt laxa.

També lamenten que un tema de tanta importància i sensibilitat com aquest no s'hagi consensuat prèviament amb el sector.

Es preveu que la setmana vinent Salut acabi de concretar un pla més específic sobre com es gestionarà el Nadal a les residències de gent gran.

 

 

 

ARXIVAT A:
Residències gent gran Covid-19Coronavirus Fases de la desescalada
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut