El govern manté el pla de Nadal, demana no sortir de pont i frena 15 dies la desescalada

Salut constata un creixement "sobtat" de la velocitat de contagi i una desacceleració de la baixada de la resta d'indicadors, com les hospitalitzacions i ingressos a UCI

RedaccióActualitzat

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha confirmat la informació avançada per TV3: Catalunya no passarà al segon tram, que permetria desplaçaments intracomarcals el cap de setmana i ampliació d'aforaments al 50% per als bars i restaurants. Vergés ha descrit el creixement de contagis com a "sobtat" i ha insistit que no hi ha condicions per avançar de tram.

D'aquesta manera, caldran com a mínim 15 dies més a partir del proper dilluns 7 de desembre per valorar de nou si hi ha garanties per passar d'una fase a una altra. "No hi ha hagut prou temps per reduir els pacients a la UCI", ha explicat la consellera.

Ho ha assegurat en la compareixença d'aquest dijous després de la reunió del comitè tècnic del Pla d'Emergències de Protecció Civil de Catalunya (Procicat), que ha fet amb la secretària general de la conselleria d'Interior, Elisabeth Abad, en nom de Miquel Sàmper.

Abad ha fet una crida clara i directa a no sortir aquests dies de pont de la Puríssima, i ha demanat als que ho tinguin previst que siguin conscients de la situació i mantinguin les mínimes interaccions socials possibles. A finals de novembre, el govern ja va assenyalar que no avançaria la desescalada en aquests dies festius.

La compareixença d'avaluació de la situació de la pandèmia arriba quan ja ha transcendit que la velocitat de contagi es troba per sobre el llindar que es va acordar com a condició per fer el pas a un nou tram de relaxació de restriccions sanitàries.

El pla de Nadal es manté de moment

El govern ha decidit, per ara, no fer canvis en el pla de Nadal aprovat aquest dimecres. Tot i admetre que "queden molts dies", el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha recordat que és un pla específic per a les dates assenyades de les festes.

En aquest sentit, Alba Vergés ha fet una crida a la ciutadania a no relaxar-se tampoc per les festes. L'objectiu, ha recordat ella, és reduir al màxim les interaccions socials i això inclou el Nadal.

Des de Salut esperen que es planifiqui bé amb qui es vol quedar i que es mantingui una certa estabilitat amb un mateix grup malgrat que, ha matisat la titular de Salut, estaran permesos els desplaçaments per tot el territori aquells dies.

Desacceleració de la baixada de contagis

Argimon, que ha desgranat les dades epidemiològiques d'aquest dijous, ha assenyalat que han copsat una desacceleració en la baixada de casos. Mentre hi va haver mesures més restrictives en vigor, la davallada va ser molt més intensa que actualment. Les autoritats sanitàries van copsar un alentiment de la reducció, que actualment és "pràcticament imperceptible", segons Argimon.

"Esperàvem un cert repunt de la velocitat de contagi, però no amb aquesta rapidesa", ha afirmat el secretari de Salut Pública, que ha anticipat que la previsió és que aquest divendres i dissabte s'arribi a superar la xifra del 0,9 pel que fa a la velocitat de propagació. Ell mateix ha indicat que és l'únic indicador que està pujant, però que és un indicador que permet anticipar un creixement de la resta.

"Si mirem el nombre de casos setmanals i ingressats a l'UCI, baixen. Però la velocitat de contagi ens fa veure que s'incrementarà i cal prudència", ha apuntat.

 

Un rebrot important, ha especulat Josep Maria Argimon, faria que els centres sanitaris no poguessin absorbir el creixement de casos, cosa que convertiria tots els hospitals en un "hospital Covid".

Per la seva banda, Sergio Delgado, subdirector de Protecció Civil, ha volgut traslladar tres missatges a la ciutadania. Delgado ha subratllat la necessitat de mantenir les mesures vigents, és a dir, limitar la mobilitat entre municipis de divendres i dilluns a les 6 de la matinada.

Delgado també ha assegurat que estan rebent pressions de diferents institucions per fer activitats amb normalitat, però ha recordat que, amb les dades actuals, només es podrà fer allò que es pugui adaptar a les mesures sanitàries acordades.

I un tercer missatge d'agraïment als ciutadans pels seus sacrificis, mentre apel·lava a la responsabilitat.

"No deixem garantir el compliment de les mesures només en mans dels cossos policials", ha insistit.

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19DesescaladaFases de la desescaladaConfinament
Anar al contingut