Joe Biden, en una imatge a la Casa Blanca (Reuters/Kevin Lamarque)
Joe Biden, en una imatge a la Casa Blanca (Reuters/Kevin Lamarque)

Biden assegura que l'atac a Ucraïna tindrà "conseqüències catastròfiques"

El president dels Estats Units assegura que el món farà que Rússia "reti comptes" i anuncia sancions contundents

RedaccióActualitzat

"El món farà que Rússia reti comptes". Ho ha dit Joe Biden, que responsabilitza el govern rus "de la mort i destrucció" que portarà l'atac aquesta matinada a Ucraïna. I en un comunicat d'urgència, el president nord-americà ha afegit: "Els Estats Units i els seus aliats i socis respondran de manera unida i decisiva".

Biden també ha lamentat les "pèrdues catastròfiques de vides i patiment humà" que portarà "una guerra premeditada" pel president rus: "Les oracions del món sencer estan amb el poble d'Ucraïna mentre suporta un atac injustificat per part de les forces militars russes":

Biden ha convocat aquest dijous una cimera virtual dels líders del G7 i després es dirigirà als nord-americans. Aquí s'espera que anunciï un paquet, ara sí, molt contundent de sancions econòmiques contra Rússia i presumiblement també més reforç de tropes i mitjans per blindar el flanc oriental de l'OTAN a Ucraïna.

De tot plegat, el president nord-americà diu que n'ha informat el seu homòleg ucraïnès en una trucada aquest matí.

Significativament, l'aparició del president rus ha tingut lloc a la mateixa hora que se celebrava una sessió d'urgència al Consell de Seguretat de l'ONU i el secretari general acabava de suplicar, literalment, al líder del Kremlin que "pel bé de la humanitat" no llancés l'atac.

La reunió aquesta matinada del Consell de Seguretat de l'ONU
La reunió, aquesta matinada, del Consell de Seguretat de l'ONU (Reuters/Carlo Allegri)

I la sessió ha continuat durant 45 minuts sense que aparentment els diplomàtics fossin conscients que la guerra havia començat, fins que l'ambaixador rus, en directe, els ho ha comunicat. L'ha justificat per "protegir" els ciutadans dels Donbass d'un "genocidi orquestrat per Kíev" i ha invocat l'article 51 de la Carta de les Nacions Unides.

És el que fa referència al dret a la legítima defensa d'avant d'una agressió exterior. Amb tot, Rússia s'ha quedat sola a les Nacions Unides. Ni tan sols la Xina li ha mostrat el seu suport. Pequín assegura que "encara és possible una solució pacífica".

La UE condemna l'atac

Per la seva banda, la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha mostrat el seu temor pels civils i ha assegurat, des del seu compte a Twitter, que farà que el Kremlin hagi de retre comptes amb sancions més contundents:

Des de l'OTAN, el seu màxim responsable, Jens Stoltenberg, condemna l'atac rus contra Ucraïna i ho qualifica d'amenaça greu per la seguretat euroatlàntica:

ARXIVAT A:
Unió EuropeaEstats UnitsUcraïnaRússia
Anar al contingut