Les millors coques d'aquest Sant Joan: les cinc guanyadores del 2023

Els pastissers confien en una revetlla de Sant Joan "apoteòsica" que permeti superar la venda d'1,8 milions de coques

RedaccióActualitzat

A Catalunya, des de fa cinc anys, s'ha anat consolidant un concurs organitzat per l'agència gastronòmica Sr. i Sra. Cake per descobrir on es fan les millors coques de Sant Joan. En l'última edició hi han participat més de 250 coques, que han competit en diverses categories: coca tradicional, coca de crema i pinyons, coca de llardons, coca de xocolata o coca creativa, entre d'altres.

La guanyadora del premi a la millor coca de Sant Joan, en la categoria "tradicional" (Sr. i Sra. Cake)

Aquest any 2023, el premi a la millor coca tradicional de fruites confitades i pinyons se l'ha endut la fleca Rovira, de Santa Agnès de Malanyanes, amb punt de venda també a Cardedeu. El jurat en destaca que té "un brioix de qualitat i elaborat amb productes ecològics i de proximitat."

El premi a la millor coca de crema i pinyons ha estat atorgat a la fleca Santa Creu de Viladecans. El jurat n'ha destacat "el seu equilibri entre ingredients, sabor, esponjositat i una crema molt ben feta i de qualitat."

La millor coca de crema i pinyons d'aquest any, segons el jurat (Sr. i Sra. Cake)

La millor coca de llardons la fan al Forn i Pastisseria El Racó de Granollers, una coca "lleugera, cruixent amb una sublim pasta de full i equitativa amb la seva disposició de pinyons, llardons i sucre."

La considerada millor coca de llardons (Sr. i Sra. Cake)

A la categoria de coca creativa, el premi se l'ha endut Montserrat Forners, de Barcelona. Se n'ha valorat "l'originalitat de la forma i utilització de fruites com a protagonistes."

La coca reconeguda per ser la més creativa (Sr. i Sra. Cake)

I La Pastisseria de Barcelona ha estat la guanyadora de la categoria de coca de xocolata. El jurat ha valorat "el seu aspecte i l'equilibri entre amargors i dolçors de la mateixa xocolata."

La premiada en la categoria de millor coca de xocolata (Sr. i Sra. Cake)

Els guanyadors els ha seleccionat un jurat compost per fins a 20 professionals del sector com Sergi Vela, Marta San José, Òscar Teixidó, Ester Roelas, Enric Badia, Jesús Fuentes, Gemma Clofent, M. Cruz Barón i Marcos Díaz, entre d'altres.


Molt bones previsions

Enguany, els pastissers confien en una revetlla de Sant Joan "apoteòsica", que permeti superar la venda d'1,8 milions de coques. Així ho ha explicat el president del gremi, Antoni Bellart, que creu que el fet que la festa caigui a l'inici d'un cap de setmana amb bon temps fa pronosticar "unes vendes molt bones".

La coca clàssica segueix sent la preferida, tot i que guanyen terreny la de crema i la coca creativa, que incorpora ingredients i gustos nous com la fruita fresca en lloc de confitada, el te verd, la fruita de la passió o els festucs. Segons Bellart, els clients opten cada vegada més per endur-se "tres o quatre coques" de mida més petita per degustar-ne de diferents.

D'entre els que busquen una opció més clàssica, cada cop n'hi ha més que opten per la crema:

"La crema està atacant per dos fronts, la de llardons, que és amb pasta de full, i la de fruita confitada, que és de brioix".

El president del gremi explica que per a aquest Sant Joan els preus es mantindran respecte a l'any passat, amb coques per a quatre persones d'entre 18 i 22 euros.

Segons Bellart, la moderació del preu de l'electricitat i, sobretot, la baixada del dels pinyons, permet compensar el preu de les matèries bàsiques de les coques, com la farina, els ous, o la mantega, que segueixen elevats.

De fet, els pinyons són enguany un 30% més barats. "El pinyó era caríssim, i continua sent car, però amb aquesta baixada, per sort, en podem posar una mica més", explica Bellart.

Els pastissers reivindiquen les coses artesanes, que remarquen que són fetes sempre amb productes naturals, sense additius, i acabades de fer.

"La nostra arma és aquesta, no podem competir en preu, però sí en això".

 

ARXIVAT A:
Sant JoanGastronomia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut