Aldarulls en les protestes negacionistes poc abans que s'apliquin més mesures a Alemanya

Vuit detinguts a Baviera el segon diumenge de protestes abans que noves restriccions entrin en vigor a tot el país

Juli Rodés AlmerActualitzat

Una manifestació de protesta contra les mesures anticovid i contra la vacunació ha acabat a Alemanya amb aldarulls, diversos ferits i vuit detinguts, el dia abans que hi entrin en vigor noves restriccions.

Ha estat el segon diumenge consecutiu que centenars de persones han sortit al carrer per aquest motiu a Schweinfurt, una ciutat de 60.000 habitants de la Baixa Francònia, regió administrativa al nord de l'estat de Baviera, que últimament s'ha convertit en epicentre de protestes plenes de consignes negacionistes.

Fa una setmana, però, la protesta va ser eminentment pacífica. Aleshores la policia va comptabilitzar 3.000 manifestants.

Aquesta vegada n'ha comptabilitzat menys, 2.500 persones, però la marxa ha acabat de manera violenta, amb enfrontaments entre alguns manifestants i la policia, que havia desplegat nombrosos agents de manera preventiva.

En una nota de premsa, la policia de la Baixa Francònia assegura: "Entre els manifestants pacífics hi havia nombrosos esvalotadors que van mirar d'agitar la multitud contra les ordres de la policia des del principi". Unes ordres, comunicades per megafonia, que recordaven l'obligatorietat de dur mascareta, de mantenir una distància de seguretat entre persones i de fer una protesta estàtica.

Malgrat tot, es van formar marxes que van intentar trencar el cordó policial. Els agents van utilitzar porres per evitar-ho. Mitja hora més tard, contra un segon intent, van utilitzar esprais de gas pebre.

Els cops de porra van causar una laceració al cap a un home de 50 anys.

L'esprai de pebre va irritar els ulls a un nen de 4 anys, fill d'una manifestant que intentava passar el cordó policial amb la criatura, que de seguida va ser atesa pels agents.

Alguns internautes acusaven la policia de llançar la substància irritant al nen de manera deliberada, mentre que d'altres consideraven "irresponsable" la mare pel fet d'anar amb la criatura a la manifestació.

De fet, com ha passat en altres ciutats alemanyes, els organitzadors havien fet una crida a anar-hi amb nens.

La policia, que ha presentat càrrecs contra la dona, ha explicat que "vuit agents han resultat ferits, alguns d'ells de gravetat, per cops de puny i cops de peu".Tot plegat passava l'endemà que al discurs de Nadal el president de la república, Frank Walter Steinmeier, fes una crida a la vacunació.

Alguns vídeos publicats a les xarxes, d'altra banda, acusen la policia d'haver fet un ús excessiu de la violència i d'intentar evitar que la gent gravés l'actuació policial enlluernant els manifestants amb els focus de la unitat de comunicació.


D'altres parlen d'un "ambient molt agressiu" en el moment que la policia fa una detenció.


La concentració de protesta, que havia començat a les sis de la tarda, va ser dissolta per la policia cap a tres quarts de nou.

Quatre dels vuit detinguts, tres homes i una dona, podrien tenir sentència aquest mateix dilluns, després de passar a disposició judicial i que se'ls faci un judici ràpid per resistència a l'autoritat i agressió a agents de policia.

A banda de les vuit detencions, la policia ha presentat càrrecs contra quatre persones identificades com a organitzadores de la protesta, que no havia estat comunicada.

A més, ha obert procediments de sanció administrativa contra 44 persones més, que durant la manifestació no van respectar cap mesura sanitària.


Limitació de reunions i tancament avançat de la restauració

Les protestes de Baviera han tingut lloc dos dies abans que entrin en vigor noves mesures per mirar de frenar la pandèmia.

A partir de dimarts, a tot Alemanya, s'avançarà l'hora de tancament de bars i restaurants a dos quarts de dotze de la nit. 

A més, es limitaran les trobades socials: les reunions podran ser de deu persones si estan vacunades i només de dues persones si no estan vacunades. Les competicions esportives es mantenen, però es faran a porta tancada.


Mesures complementàries en quatre estats

Aquest dilluns, a més, s'activen restriccions en quatre estats alemanys, entre els quals no hi ha Baviera.

A Mecklenburg-Pomerània Occidental, al nord-oest, tanquen teatres, cinemes, museus i els pavellons dels parcs zoològics que són interiors.

A Baden-Württemberg les mesures afecten bars i restaurants, que hauran d'estar tancats entre dos quarts d'onze i les cinc de la matinada, tret de la nit de Cap d'Any, en què podran obrir fins a la una.

A dos estats més, Brandenburg, a l'est, i la Baixa Saxònia, al nord, es limiten les reunions en interiors a un màxim de deu persones, sense comptar els nens. De moment, fins a l'11 de gener.

Les protestes a Alemanya tenen a veure amb les mesures restrictives, però també amb el debat sobre la vacunació obligatòria, obert per Angela Merkel a principis de mes, poc abans de deixar de ser cancellera. 


Les xifres milloren, aparentment

La pandèmia ha començat a remetre els últims dies a Alemanya, després d'assolir diversos rècords successius de contagis diaris i d'incidència.

Aquest dilluns, segons les dades publicades per l'Institut Robert Koch (RKI), la incidència és de 222,7 casos per cada 100.000 habitants en set dies. Fa quatre setmanes era de més del doble, 452,4 casos; i fa quinze dies ja havia baixat a 389,2 casos.

El mateix RKI adverteix, però, que els festius nadalencs poden haver endarrerit la recepció de dades, i que fins a la segona setmana de gener no es tornarà a disposar de dades fiables sobre l'evolució de la pandèmia.


Catalunya quadruplica la incidència d'Alemanya

A Catalunya, ara mateix, la incidència a set dies és quatre vegades més alta que a Alemanya, de 875,06 casos, segons les dades publicades aquest dilluns pel Departament de Salut.

Al conjunt d'Espanya, l'última dada publicada pel Ministeri de Sanitat, del 23 de desembre, és de 563,6 casos.

ARXIVAT A:
AlemanyaCoronavirus Certificat Covid
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut