La marxa Nord, camí de Girona (David Borrat / EFE)

Les marxes per reivindicar l'1 d'Octubre, en imatges

Dues de les tres marxes previstes per a aquest dissabte, la Nord i la Ponent, ja han finalitzat. Al migdia ha començat la tercera, que va de Vinaròs a la Ràpita

Actualitzat

Aquest dissabte s'han celebrat tres marxes reivindicatives organitzades per l'Assemblea Nacional Catalana, i dues d'elles ja han arribat a la fi del seu recorregut.

Segons l'organització, unes 7.000 persones s'han reunit en la marxa Nord, que ha recorregut terres gironines. En aquest vídeo pot veure's la comitiva a vista de dron.

 

La marxa ha començat a les 8 del matí des del pavelló de Sant Julià de Ramis, un dels punts més simbòlics d'aquell 1 d'Octubre, ja que era el punt de votació de l'aleshores president de la Generalitat, Carles Puigdemont.

La marxa Nord, en el moment del seu inici, a Sant Julià de Ramis (Gerard Vilà / ACN)

En aquest punt, els participants eren uns 500, però quan la comitiva ha arribat a Girona, la xifra s'ha multiplicat. Davant la delegació del govern de la Generalitat a la ciutat, els participants s'han aturat per fer un acte, i han cantat "Els segadors".

Participants en la marxa mostren pancartes a favor de la independència (David Borrat / EFE)

En arribar a l'altura de l'escola Verd, encara a Girona, alguns membres de la comitiva han col·locat clavells a la façana de l'edifici. Ha estat l'homenatge als que van ser atacats durant l'1 d'octubre en aquest mateix espai.

La façana de l'escola Verd, plena de clavells (David Borrat / EFE)

El final del recorregut ha portat els participants fins a Aiguaviva, on s'ha celebrat un acte polític.

El públic reunit en l'acte polític d'Aiguaviva (Gerard Vilà / ACN)


Ponent: menys participants, més matiners

La marxa de Ponent ha començat quan encara era fosc, a les 6 del matí, des de Fraga. Els 300 participants s'han anat afegint a poc a poc, a mesura que la comitiva avançava en el seu recorregut i passava per nuclis com Alcarràs.

La ruta ha transitat durant un tram per l'autovia A-2.

Els participants de la marxa Ponent s'encaren cap a l'autovia A-2 (Anna Berga / ACN)

L'ANC havia preparat punts d'avituallament durant el camí per tal que els participants agafessin forces per continuar el camí.

Un dels avituallaments habilitats al llarg del camí (Anna Berga / ACN)

Ha estat un ambient festiu i musical, on s'han cantat cançons reivindicatives com "Bella Ciao".

Finalment la marxa ha acabat a Lleida, cap a les dues del migdia.


L'última marxa, a les Terres de l'Ebre

Precisament quan acabava la marxa Ponent ha començat la marxa Centre, que és com l'ANC ha anomenat la comitiva que ha sortit des de Vinaròs.

La presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, ha estat present tan a Sant Julià de Ramis com a Vinaròs

La marxa Centre, que aplegat unes 600 persones, ha passat per Alcanar de camí a la Ràpita.

Per poder completar amb més comoditat els 21 quilòmetres de recorregut, els manifestants han pogut aturar-se en diversos punts d'avituallament.

La marxa, segons els organitzadors, ha volgut evidenciar la germanor entre el País Valencià i les terres del sud de Catalunya.

La marxa de les terres de l'Ebre ha finalitzat a la plaça 1 d'Octubre de Sant Carles de la Ràpita. En aquest mateix escenari, l'any 2017 es van viure càrregues policials per avortar les votacions. Unes càrregues policials qe es van saldar amb una vuitantena de ferits. 

ARXIVAT A:
Referèndum 1-O
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut