Càrrega policial a Sant Carles de la Ràpita l'1 d'octubre del 2017
Càrrega policial a Sant Carles de la Ràpita l'1 d'octubre del 2017
Sant Carles de la Ràpita

1-O: la investigació per les càrregues a les Terres de l'Ebre, encara oberta

Dos anys després, el jutjat d'Amposta manté la instrucció per aclarir si es van cometre delictes durant la càrrega policial a Sant Carles de la Ràpita

Víctor SorribesActualitzat

Les càrregues policials per avortar les votacions de l'1 d'octubre a Sant Carles de la Ràpita es van saldar amb una vuitantena de ferits. Una seixantena van presentar denúncia.

Dos anys després, el jutjat d'Amposta encara manté oberta la investigació per aclarir si es van cometre delictes durant la càrrega policial. Un dels principals esculls és aconseguir la identificació dels agents que hi van participar. Tot i això, n'hi ha cinc que estan investigats.

Els agents van declarar per videoconferència i van argumentar que van haver d'actuar davant la resistència activa dels ciutadans. En la mateixa línia va declarar al Tribunal Suprem un capità de la Guàrdia Civil en el judici del procés.

"Vam començar amb empentes i allò va ser cada vegada més. Fins a arribar a cops de puny, cops de peu i llançament d'objectes."

Però Josep Canício, advocat dels denunciants, ho nega:

"Això és absolutament fals. Podem mirar tots els vídeos que circulen i aquí al pavelló es pot veure com la gent estava amb els braços enlaire i l'únic que feien era rebre cops de porra i agressions. Va ser una actuació desproporcionada per part de la Guàrdia Civil que, a més, no va fer ni el que sembla que és preceptiu en aquests casos, o aconsellable, que és dir: 'Apartin-se perquè sinó carregarem'."

 

1 d'octubre de 2017, a Roquetes

Després de la Ràpita, els mateixos agents van anar a Roquetes. De nou van fer dures càrregues, però en este cas el jutjat encarregat de la instrucció no va veure d'entrada indicis de delicte.

Xavier Faura, advocat dels denunciants:

"La primera actuació va ser obrir diligències i arxivar-les. Aquest arxiu el vam portar a l'Audiència i ens van donar la raó i es va reobrir la instrucció. Han passat dos anys i estem barallant-nos constantment amb el jutge d'instrucció. Novament ens arxiva les actuacions i esperem que l'Audiència Provincial de Tarragona ens doni la raó, es practiquin les proves i arribem, al final, a un judici que és on es resolen aquest tipus de qüestions."

Paral·lelament, en instruccions a banda, els alcaldes i alguns regidors dels dos municipis són investigats per l'organització del referèndum a les seues poblacions.

ARXIVAT A:
Referèndum 1-O
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut