Bruno Salvador treballa com a impressor des de fa 49 anys
Bruno Salvador treballa com a impressor des de fa 49 anys (CCMA)

Bruno Salvador, l'impressor d'Elna que va fer 6 milions de paperetes de l'1-O

No va tenir problemes amb les autoritats, però la complicació va ser fer tantes paperetes en molt poc temps

RedaccióActualitzat

Fa 49 anys que Bruno Salvador treballa com a impressor, però "la feina més important" li va arribar ara fa quatre anys, el setembre de 2017. Des d'Elna va imprimir 6 milions de paperetes les setmanes abans del referèndum de l'1 d'octubre.

Un amic li va demanar si podia imprimir-les, donades les dificultats que existien per poder-ho fer al Principat. Explica a TV3 que ell no va tenir problemes amb les autoritats, sinó més aviat per altres motius:

"A França no hi havia cap problema per fer-ho, no teníem la Guàrdia Civil davant de la porta. Ho vam fer tranquil·lament. La dificultat era la quantitat."

Havia imprès paperetes abans, però mai tantes com en aquella ocasió ni en tan poc temps:

"Nosaltres estem acostumats a fer paperetes, però per a pobles d'aquí eren petites quantitats. Ara bé, fer 6 milions de paperetes és molt complicat per nosaltres i hi havia poc temps per fer-ho. Fa 49 anys que faig aquesta feina i és la més important de tota la meva vida d'impressor".

Va entrar com a aprenent en una impremta als 15 anys. Ara que està a punt de jubilar-se, recorda aquell encàrrec amb il·lusió.

Un vídeo del 2017 relatava la participació de la Catalunya Nord en la producció de paperetes de l'1-O:


Decomís de paperetes

La Guàrdia Civil i la Policia Nacional van registrar diversos punts els dies previs a l'1-O i van intervenir paperetes en impremtes al Principat. Fins i tot la vigília del referèndum, la policia va entrar a l'institut Franquès de Tarragona buscant les butlletes per impedir la votació.

Finalment, però, les urnes i les paperetes van arribar als punts de votació. Ho va permetre l'acció de persones com Bruno Salvador.

ARXIVAT A:
Referèndum 1-O
Anar al contingut