Les escoles de música de Barcelona ampliaran les places i oferiran teatre i dansa

L'Ajuntament de Barcelona ha anunciat la creació de dues escoles i el canvi en el model educatiu, fet que ha motivat rebombori entre les famílies dels alumnes

RedaccióActualitzat

L'Ajuntament de Barcelona crea dues escoles de música municipals i canvia el model. Es vol ampliar un 40% els alumnes els pròxims anys i faran classes també de teatre i dansa.

Les escoles municipals de música també seran d'arts escèniques i, a part, ampliaran l'oferta de places. D'aquí al 2023 obriran dues escoles més, a part de les cinc existents: a Sants i a Sant Martí.

Alumnes d'una escola de música en una classe d'instrument

La proposta és més alumnes i més disciplines, cosa que comporta menys classes individuals d'instrument. Aquesta mesura ha creat controvèrsia entre els pares i alumnes dels centres.

Joan Subirats, tinent d'alcaldia de Cultura, Educació i Ciència de l'Ajuntament de Barcelona, no creu que aquest nou model faci decaure l'excel·lència musical.

"Es pot treballar molt bé des del punt de vista de l'excel·lència musical i al mateix temps canviar el format de classes individuals a classes grupals sense reduir el nivell d'especialització que cada un dels nens o nenes pugui tenir."

Alumnes d'una escola municipal de música en una classe

Ara bé, els alumnes no creuen que els afavoreixi. Irene Joan Tuseli, alumna escola municipal de música de Nou Barris, explica que en el seu cas no seria compatible seguir el que actualment fa.

"Jo, per exemple, toco una sonata de 15 minuts. Si només tinc 15 minuts destinats a mi en una classe de quatre persones, ja no podia accedir a tocar això perquè no tinc un temps extra que permeti corregir-me els errors; l'oportunitat de millora les perdria."

En quatre anys es pretén augmentar un 40% el nombre d'alumnes. Avui, només accedeix un terç dels qui ho sol·liciten. Maria Truñó, comissionada d'Educació de l'Ajuntament de Barcelona, explica que l'objectiu és democratitzar l'accés a les escoles. 

"L'objectiu és que en aquestes noves escoles municipals de música i de les arts es democratitzi l'accés a l'educació artística."

Escola del Prat impartint classes de música

Aquest nou model ha despertat la preocupació i ha posat en alerta les ampas de les cinc escoles que no creuen que es pugui mantenir l'excel·lència. Àngels Martinez Corella, vicepresidenta de l'AMPA de l'escola municipal de Música de Nou Barris, demana que si s'han de produir canvis a les escoles es faci mitjançant un procés participatiu.

"El que volem és que s'obri un procés participatiu de disseny de les escoles municipals si realment volen implementar un canvi; no és tant que hi estiguem en contra, però volem una garantia de qualitat."

El nou model també recull que l'escola de música es desplaci a les aules ordinàries – com ja es fa en municipis com el Prat – i arribar als alumnes de 4t, 5è i 6è d'entorns desafavorits. 

ARXIVAT A:
Educació CulturaMúsica
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut