Les dones del Pirineu podran avortar quirúrgicament sense haver de desplaçar-se

Quatre hospitals de la regió sanitària de l'Alt Pirineu i Aran ofereixen des d'aquest mes tant el mètode farmacològic com el quirúrgic per a les dones que vulguin interrompre l'embaràs

RedaccióActualitzat

Les dones de l'Alt Pirineu i Aran que vulguin interrompre l'embaràs de manera voluntària ja poden triar quin mètode volen fer servir --el farmacològic o el quirúrgic-- sense necessitat de desplaçar-se a una altra regió sanitària per fer-ho.

Des d'aquest mes de març, tots dos mètodes estan disponibles en quatre hospitals del Pirineu: l'Hospital Comarcal del Pallars, la Fundació Sant Hospital de la Seu d'Urgell, l'Espitau Val d'Aran i l'Hospital de Cerdanya.

Fins ara, les dones de l'Alt Pirineu i Aran només podien avortar amb la píndola. I fins a la setmana nou de gestació.

 

L'àrea del Pirineu era l'única de Catalunya en què el mètode quirúrgic no estava disponible. I, de fet, l'avortament farmacològic només fa dos anys que ho està, des que el Departament de Salut va autoritzar l'Hospital Comarcal del Pallars a administrar la píndola abortiva després d'una reivindicació d'anys.

A més, s'ha començat a implementar a totes les regions el nou protocol per a l'atenció a la interrupció voluntària de l'embaràs, aprovat el setembre de l'any passat, que amplia la possibilitat d'aplicar el mètode farmacològic --que es considera menys invasiu i que mimetitza el procés natural d'avortament-- de la setmana nou fins a la catorze d'embaràs.

L'Hospital Comarcal del Pallars
L'Hospital Comarcal del Pallars també habilita el mètode d'avortament quirúrgic (ACN)

La consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge Mestre, ha subratllat que, amb això, es garanteix el dret a totes les dones a escollir el seu mètode de preferència. "Avui és un dia històric en què assolim un dret llargament reivindicat pel moviment feminista: que les dones, visquin on visquin, puguin exercir amb equitat territorial el seu dret a escollir el mètode farmacològic o quirúrgic en la interrupció voluntària de l'embaràs", ha afirmat.

"En un context internacional de regressió en l'accés a l'avortament i de qüestionament dels drets sexuals i reproductius per part de governs i partits de dreta o extrema dreta i de grups religiosos fonamentalistes, Catalunya serà refugi i punta de llança d'aquests drets", ha afegit.

El Departament de Salut disposa d'una pàgina web sobre l'atenció a la salut afectiva, sexual i reproductiva on es pot consultar informació i aclarir dubtes sobre aquesta qüestió.

ARXIVAT A:
Avortament
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut