Una nena jugant a la platja (Pixabay)
Una nena jugant a la platja (Pixabay)

Les cremes solars que l'OCU demanava retirar estan ben etiquetades, conclou Sanitat

Tot això, el Ministeri també dona per vàlids els informes en què es va basar l'Organització de Consumidors

RedaccióActualitzat

El Ministeri de Sanitat ha conclòs que les dues cremes solars, de les marques Isdin i Babaria, que l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) va demanar retirar estan ben etiquetades.

L'OCU va publicar que dos esprais solars infantils d'aquestes companyies oferien menys protecció de l'anunciada. L'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) ho ha desmentit, encara que també ha validat l'anàlisi que va difondre l'OCU.

 

 

Els protectors que va denunciar l'OCU són Isdin Fotoprotector Pediatrics Transparent Spray SPF 50+ i Babaria Solar Infantil Spray Protector SPF 50+. Davant l'informe de l'Organització de Consumidors, Sanitat va reclamar a l'OCU, Isdin i Babaria tota la documentació sobre els estudis de les cremes.

A més, ha revisat els assajos que laboratoris externs van fer als lots analitzats per l'OCU. Amb aquestes dades sobre la taula, la conclusió és que el factor de protecció solar del producte es correspon amb el que diu l'etiqueta.

Ara bé, l'Agència Espanyola també ha determinat que els assajos fets per encàrrec de l'OCU es van dur a terme seguint el mètode de referència de la norma ISO.  

El motiu de la diferència

Com s'explica, aleshores, que els resultats d'uns i altres laboratoris fossin diferents? L'AMEPS admet una "certa variabilitat" en la metodologia que han fet servir els laboratoris. A més, creu que també podria influir-hi el fet que les cremes es presentin en formats com l'esprai transparent.

Sigui com sigui, Sanitat deixa clar que no ha rebut notificacions d'efectes greus no desitjats dels productes qüestionats per l'OCU i remarca que no hi ha evidència de risc per a la salut, sempre que la protecció es faci servir tal com s'indica en l'etiquetatge.

L'OCU es referma i denuncia "indefensió" dels usuaris

Un cop feta pública la decisió del Ministeri, l'Organització de Consumidors ha difós un comunicat en què remarca que s'ha avalat el seu estudi però lamenta la "indefensió" dels usuaris.

L'entitat lamenta que, partint de la mateix norma ISO, els resultats puguin ser tan dispars:

 

ARXIVAT A:
Salut
Anar al contingut