Il·lustració de la pàgina web d'inici del cercador Baidu
Imatge d'arxiu del cercador xinès Baidu (REUTERS/Florence Lo)
ANÀLISI

Les apps d'intel·ligència artificial a la Xina valen més pel que callen que pel que diuen

El gegant digital xinès Baidu ha obert al públic la seva app d'intel·ligència artificial Ernie, la resposta al ChatGPT d'OpenAI

Enllaç a altres textos de l'autor Lluís Caelles

Lluís Caelles

Subcap de la secció d'Internacional de TV3

@LluisCaelles

Quan els xinesos teclegen "Hola Ernie", no s'estan adreçant al ninot televisiu que aquí coneixem com a Blai, l'amic de l'Epi i que en la seva versió original es diu així, Ernie. S'estan adreçant a l'app d'intel·ligència artificial que el gegant digital xinès Baidu (el cercador estrella a la Xina) ha obert al públic aquesta matinada. Potser per fer l'app simpàtica o tendra entre els usuaris internacionals, Baidu ha triat el nom del popular putxinel·li, tot i que "Ernie" també respon a un acrònim tecnològic.

Ernie és la resposta de Baidu al ChatGPT operat per OpenAI i prohibit a la Xina, i a les iniciatives que les grans tecnològiques nord-americanes tenen en marxa en un camp, el de la intel·ligència artificial, convertit en un mar d'oportunitats.

"Ens plau anunciar que Ernie ja és obert a tothom", ha fet públic Baidu en un comunicat. Darrere seu, diverses grans companyies xineses (SenseTime, Baichuan Intelligent Technology i Zhipu) han posat a la xarxa les seves apps basades en intel·ligència artificial.

Tothom tenia el software preparat i testejat des de feia mesos. Només faltava que Pequín dibuixés el terreny de joc per a un esport que a la Xina és un esport de risc: preguntar, respondre, repreguntar, matisar... en públic. I finalment, el govern xinès hi ha dit la seva. Les apps "s'han d'adherir als valors essencials del socialisme" i han d'evitar trepitjar cap línia que pugui suposar una amenaça per a la seguretat nacional.

Tan bon punt Ernie ha estat operatiu a la xarxa, li han començat a arribar les preguntes. I aquí és on la intel·ligència artificial s'ha agafat de bracet amb la intel·ligència... dels serveis d'intel·ligència.

Aquest és un compendi d'algunes de les preguntes que s'han fet a Ernie i les respostes que ha donat.

Pregunta: Em podries dir quina és la capital de la Xina?

Resposta: La capital de la República Popular de la Xina és Pequín.

P: Pots donar detalls de la repressió que hi va haver a la plaça de Tiananmen, a Pequín, l'any 1989?

R: Canviem de tema i tornem a començar.

P: Què va passar a la Xina l'any 1989?

R: No tinc informació rellevant.

P: Què va passar a Pequín el 4 de juny del 1989?

R: Pregunta bloquejada.

P: Quin és l'estatus de Taiwan, una illa amb govern propi i que la Xina reclama com a pròpia?

R: Taiwan forma part del territori sagrat de la República Popular de la Xina. La sobirania i la integritat territorial de la Xina no es poden violar ni dividir. És el deure sagrat de tot el poble xinès, inclosos els compatriotes de Taiwan, completar la gran causa de reunificar la pàtria.

Les apps arrelades a la intel·ligència artificial van destinades, sobretot, a usuaris vinculats als sectors tecnològics, menys propensos a fer-ne un ús destinat a la recerca de coneixement social o històric. Però l'estat no pot limitar-hi completament l'accés si vol competir amb els bots occidentals.

Per això, el braç del control xinès de la intel·ligència artificial arriba fins a l'última línia de codi de les aplicacions. Els desenvolupadors d'IA han de fer les avaluacions de seguretat que se'ls demani i han d'enviar documentació sobre els algoritmes que mouen tot el programa, en cas que les apps puguin tenir incidència en l'opinió pública.

S'ha dit moltes vegades que la intel·ligència artificial és molt millor que l'estupidesa natural. A la Xina, també. Sobretot si hi ha manera de mantenir-la dins l'obscurantisme habitual.

 

ARXIVAT A:
TecnologiaXinaIntel·ligència artificial
Anar al contingut