Lenín Moreno torna a Quito durant una jornada de protestes de menys intensitat
Un manifestant oneja una bandera d'Equador durant les protestes a Quito (Reuters/Iván Alvarado)

Lenín Moreno torna a Quito durant una jornada de protestes de menys intensitat

Els sindicats neguen haver iniciat converses amb el govern i l'expresident Correa diu que Moreno és un "dement"

RedaccióActualitzat

L'Equador ha tancat la primera setmana de mobilitzacions amb una jornada d'aturada contra el president, Lenín Moreno, que ha tingut seguiment, sobretot, a les dues principals ciutats del país, Quito i Guayaquil.

Moreno, que ha tornat a la capital per mirar de recuperar el control del país, ha assegurat, en un missatge a Twitter, que ja estan en marxa les converses amb els sindicats i que "ja comencen a donar fruits".

 

 

El Front Unitari de Treballadors (FUT), en canvi, ho ha negat i ha assegurat que les protestes continuaran fins que el govern no rectifiqui el "paquetàs neoliberal" que inclou la suspensió dels ajuts públics als combustibles.

Segons Mesías Tatamudez, president de la FUT, "no hi ha diàleg", sinó només uns primers contactes promoguts per l'ONU, les universitats de l'Equador i l'Església catòlica que no poden ser considerades diàleg perquè, diu, el govern equatorià no vol parlar del decret de retirada dels subsidis.

En el mateix sentit, la Conferència Episcopal equatoriana ha parlat de "diàlegs exploratoris entre el govern i els sectors socials a la seu de les Nacions Unides".


Marxes pacífiques i enfrontaments violents

A la capital hi han confluït, a partir del migdia, la marxa dels sindicats i la marxa dels indígenes, que han avançat cap a la plaça Grande i el palau de Carondelet, seu del govern. Tota la zona estava fortament custodiada per les forces de seguretat.

La mobilització ha transcorregut, en general, de manera pacífica, tot i que en alguns carrers i places del centre històric hi ha hagut enfrontaments violents i fortes càrregues policials.

 

Enfrontaments als voltants de la seu del govern, al centre de Quito (Reuters/Iván Alvarado)

 

La policia ha utilitzat gas pebre i gasos lacrimògens contra els manifestants que han intentat superar el cordó de seguretat, que, en alguns casos, han llançat pedres i pals.

"El poble unit no serà mai vençut" o "Fora Moreno fora!" són algunes de les consignes cantades pels integrants de les marxes, en què es podien veure pancartes com "Sense justícia social no hi ha pau" o "Fora l'FMI".

 

Marxa, a Quito, contra les mesures del govern que han encarit béns bàsics com els combustibles (Reuters/Daniel Tapia)

 

Els manifestants eren majoritàriament indígenes, treballadors i estudiants, alguns adolescents menors d'edat, que han marxat del centre de Quito a mitja tarda i s'han replegat en el parc de l'Arbolito, on havien començat les marxes i on també hi ha acabat havent càrregues policials i llançament de gasos lacrimògens per dispersar-los.

Aliens de les mobilitzacions contra Moreno, al nord de la capital, lluny del centre històric, la jornada d'aturada nacional ha estat viscuda, d'altra banda, per molts ciutadans com una jornada festiva que han aprofitat per gaudir a l'aire lliure.


Concentració per la pau

A la ciutat costanera de Guayaquil, la capital econòmica del país, on dilluns va traslladar-se el govern, també hi ha hagut enfrontaments entre manifestants i policies, al matí. A la tarda, però, s'hi ha fet una concentració per la pau en què els participants vestien de blanc i duien la bandera blanca i blau cel de la ciutat.

 

Concentració multitudinària per la pau a Guayaquil (Reuters/Santiago Arcos)

 

La mobilització l'han encapçalat l'alcaldessa, la conservadora Cynthia Viteri, i el seu antecessor, el socialcristià Jaime Nebot, que podria ser candidat a les pròximes eleccions presidencials.

Adreçant-se a la multitud, Viteri ha dit que la concentració era per la pau a tot el país.


Més de 750 detinguts

Segons el govern, en aquesta primera setmana de protestes han estat detingudes 766 persones. Guayaquil i Quito és on s'han fet més detencions: 177 i 163, respectivament.

Segons la ministra de l'Interior, Maria Paula Romo, la majoria dels detinguts estan acusats de fer actes de vandalisme.


Correa: "Moreno és un dement"

Des de Brussel·les, l'expresident Rafael Correa ha assegurat que Moreno és un "dement" que "construeix aquest relat" de la conspiració per fer-lo fora del país.

Correa, que no es pot presentar a les eleccions presidencials perquè està inhabilitat, ha demanat a Moreno que convoqui eleccions.

 

 

Aquest dijous, en declaracions al programa "Els matins" de TV3, l'ambaixador de l'Equador a Espanya, Cristóbal Roldán, ha respost Correa recordant que "té comptes pendents amb la justícia" de l'Equador i li ha demanat que torni al país i "assumeixi la seva responsabilitat". També ha assegurat que ha perdut el suport dels votants i l'ha acusat de promoure "actes vandàlics i delinqüencials".

Anar al contingut