Façana del Palau de Justícia de Navarra
L'Audiència de Navarra ha fixat el seu criteri per revisar les penes per agressions sexuals (Wikimedia Commons)

L'Audiència de Navarra no rebaixarà la pena al violador de La Manada que ho ha demanat

L'Audiència navarresa només revisarà les condemnes quan la pena que va ser imposada resulti superior o més greu que la màxima contemplada a la nova

Actualitzat

L'Audiència de Navarra no rebaixarà la pena al violador de La Manada que ho ha demanat en aplicació de la llei del "només sí és sí". Malgrat que, segons ha explicat a TV3, el seu advocat encara no ha rebut resposta al recurs que ha presentat, l'Audiència ha tancat la porta a una revisió de la condemna. A ell i a qualsevol violador que tingui penes que puguin ser imposades amb la nova llei de llibertat sexual.

Segons han informat en un comunicat aquest dilluns, els jutges de les dues seccions penals de l'Audiència de Navarra han acordat que només revisaran les condemnes quan la pena que va ser imposada resulti superior o més greu que la màxima contemplada a la nova norma.

Així mateix, es revisarà quan, "aplicats els criteris estrictament legals que afecten la fixació de penes --fixades en el capítol II del títol I del Codi Penal--, es modifiqui la forquilla de la pena prevista legalment i resulti que la que va ser imposada sigui superior o més greu que la pena màxima" que permet la nova llei.

Per tant, seguirà el criteri marcat per la Fiscalia General de l'Estat per intentar limitar els efectes de la llei que ha posat en el punt de mira la ministra d'Igualtat, Irene Montero. En concret, ha demanat als fiscals oposar-se a la rebaixa de penes sempre que la condemna que s'hagués imposat figuri a la forquilla de penes establerta per a aquest delicte al Codi Penal actual.

D'altra banda, es desmarca d'altres tribunals, com les audiències de Madrid, Màlaga, Biscaia, Alacant o Granada, entre d'altres, partidàries d'aplicar sempre la llei més favorable al pres, cosa que es traduirà en un percentatge més alt de revisions de sentències a la baixa.

Fins ara, l'Audiència de Navarra ha rebut més d'una vintena de sol·licituds de revisió de condemnes, entre les quals la d'Ángel Boza, un dels cinc condemnats per l'agressió sexual en grup a una noia durant els Sanfermines del 2016, que demana una rebaixa dels 15 anys a què va ser condemnat a 13 anys i 9 mesos. El comunicat no hi fa referència, però el criteri que fixen els jutges no encaixa amb el seu cas.

Tot això, a l'espera que es pronunciï el Tribunal Suprem i estableixi doctrina jurisprudencial en relació amb l'aplicació retroactiva de la llei esmentada.

L'Audiència de Barcelona encara no s'ha posicionat.
 

Vuit revisions rebutjades al País Valencià

Les fiscalies del País Valencià, de moment, s'han oposat a la revisió d'unes vuit sentències condemnatòries per delictes sexuals, segons ha explicat aquest dilluns la fiscal superior, Teresa Gisbert.

Gisbert ha assenyalat que, en tots aquests casos, la Fiscalia s'ha oposat a la revisió de la condemna per considerar, amb els mateixos criteris que el decret de la Fiscalia General de l'Estat, que la pena imposada "encaixa dins la forquilla de la nova legislació".

Segons les últimes dades recollides per EFE, els jutjats valencians estan revisant més d'un centenar de sentències condemnatòries per delictes sexuals arran de la llei del "només sí és sí".

ARXIVAT A:
JudicialAgressió sexualLa Manada
Anar al contingut