Un dels violadors de La Manada demanarà reducció de pena per la llei del "només sí és sí"

El seu advocat assegura que se li podria rebaixar "al voltant d'un any" la pena de 15 anys de presó a què va ser condemnat

RedaccióActualitzat

L'advocat de La Manada, Agustín Martínez, presentarà un recurs "en breu" perquè es revisi la sentència d'un dels cinc violadors en aplicació de la llei del "només sí és sí". Estan condemnats a 15 anys de presó per l'agressió sexual en grup a una noia els Sanfermines el 2016.

Es dona la paradoxa que l'origen de la llei és justament aquest cas i la interpretació que va fer l'Audiència de Navarra en la primera sentència, que després va corregir el Suprem. Es va condemnar els cinc acusats per abús sexual, i no per violació, en entendre que no hi va haver violència ni intimidació. Els condemnaven a 9 anys de presó, que posteriorment el Suprem va elevar a 15.

Doncs bé, Martínez ha assegurat a TV3 que demanaran que a un d'ells se li rebaixi "al voltant d'un any" la pena, en virtut de l'article 9 de la Constitució i de l'article 2 del Codi Penal, que "parla de la retroactivitat favorable per als condemnats i, en reduir els mínims dels tipus penals, les forquilles els han de beneficiar".

Imatge d'arxiu d'una de les manifestacions contra la sentència de La Manada
La reacció contra la sentència de La Manada va portar a la nova llei del "només sí és sí" (Europa Press)

Quin dels cinc condemnats se'n podria beneficiar?

Tot i que l'advocat no ha precisat a qui podria beneficiar el recurs, la nova llei només podria permetre, a la pràctica, reduir la pena d'Ángel Boza, condemnat a 15 anys de presó, com la resta.

Els altres quatre joves sevillans, també condemnats per violació, sumen altres penes per casos com els abusos sexuals de Pozoblanco i, per tant, no podrien beneficiar-se de cap rebaixa.

En concret, amb la nova llei, s'han rebaixat els càstigs mínims que es preveien en l'agressió sexual de 5 a 4 anys i, en el cas d'agressió sexual amb penetració, de 6 a 4 anys.

L'advocat de La Manada, que va representar quatre dels cinc condemnats, ha carregat contra la ministra d'Igualtat, Irene Montero, i ha afirmat que és "la millor advocada defensora de les persones condemnades". "En tenir la clau la legislació, ens ha col·locat a la casella de sortida perquè puguem demanar aquesta revisió", ha afegit.

L'advocat de La Manada recorrerà al Constitucional per falta de presumpció d'innocència
Agustín Martínez Becerra és l'advocat de La Manada (EFE)

Per la seva banda, Teresa Hermida, advocada de la víctima de La Manada, ha assegurat en declaracions a TV3 que si bé entén que la llei es va crear "amb bona voluntat", ara "pot ser que suposi una injustícia per a les víctimes". "S'ha de solucionar d'alguna manera", ha afegit.


Més d'una desena de condemnes rebaixades

Els tribunals ja han rebaixat més d'una desena de condemnes d'agressions sexuals per l'aplicació de la llei del "només sí és sí", impulsada pel Ministeri d'Igualtat, i han excarcerat com a mínim cinc persones.

El Codi Penal estableix que "tindran efecte retroactiu aquelles lleis penals que afavoreixin al pres". I, en virtut d'això, s'han aprovat totes aquestes resolucions judicials.

La qüestió també és sobre la taula del Tribunal Suprem. Ha de valorar diversos recursos contra sentències per delictes sexuals on els condemnats han sol·licitat que es tingui en compte el canvi per rebaixar-los la pena. Per això, s'espera que la Sala Penal es pronunciï sobre la llei les pròximes setmanes.

 

ARXIVAT A:
JudicialAgressió sexualLa Manada
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut