Kiribati havia estat lliure de covid des del març del 2020

L'arxipèlag remot de Kiribati no s'escapa de l'òmicron i viu el primer confinament per covid

Aquest lloc del Pacífic no havia tingut fins ara cap cas de covid; els positius han arribat amb un avió carregat de turistes, el primer a aterrar-hi des de la reobertura de les fronteres

RedaccióActualitzat

Havien aconseguit no tenir cap cas de covid des que va esclatar la pandèmia, el març de 2020. Però l'òmicron, la variant més contagiosa, ha arribat finalment a un lloc remot i paradisíac, enmig del Pacífic: l'arxipèlag de Kiribati.

Des d'aquest dissabte, el país viu el seu primer confinament de la pandèmia de la covid. I tot, arran de l'aterratge d'un avió carregat de turistes que feien el trajecte de Fiji a Kiribati, el primer que hi arribava després de tornar a obrir-se les fronteres als estrangers.

Desenes de turistes han donat positiu en un test covid i això ha obligat les autoritats a decretar unes mesures que no havien hagut de prendre mai abans. A la capital, on viuen prop de 120.000 persones, la població estarà confinada després de l'aparició d'aquests primers casos i només podrà sortir de casa per comprar articles de primera necessitat.

Un cas similar és el de Samoa, també al Pacífic. Fins ara, només s'hi havien registrat dos casos de covid, però aquest cap de setmana se n'han detectat una quinzena arran d'un vol de repatriació des de Brisbane, segons ha informat la primera ministra Fiame Naomi Mata'afa. Totes les persones positives amb la variant òmicron estan en quarantena i el país viu un confinament curt que acabarà previsiblement dilluns vinent.

A Hong Kong també s'han pres mesures, com el sacrifici d'hàmsters per evitar contagis. La presidenta Carrie Lam ha ordenat a més als funcionaris públics que evitin les reunions, pocs dies abans de les vacances de l'any nou xinès.

Cua de ciutadans alemanys per vacunar-se a catedral de Colònia en una imatge de desembre(REUTERS/Thilo Schmuelgen)

A Europa, en expansió

A tot el món, l'òmicron continua fent estralls. A Alemanya i Polònia, per exemple, han batut rècord de positius diaris. Les autoritats sanitàries alemanyes han notificat 179 morts i més de 135.000 infeccions les últimes 24 hores. A Polònia, han estat gairebé 41.000, però les autoritats temen que es puguin assolir 140.000 infeccions diàries.

A Rússia també s'han duplicat els casos de covid en només una setmana. Ja són més de 57.000 els positius i prop de 700 les morts diaris, per l'avenç de l'última variant del coronavirus, detectada ja en més de la meitat de les regions del país.

El nombre de positius també augmenta a Geòrgia. Se n'han detectat més d'11.000 les últimes 24 hores, nou màxim diari des de l'esclat de la pandèmia.

A Irlanda s'han eliminat la majoria de restriccions i l'oci nocturn pot tornar a obrir(REUTERS/Clodagh Kilcoyne)

Irlanda relaxa mesures

Cas diferent és el d'Irlanda, que segueix els passos del Regne Unit, on a partir de dijous que ve, 27 de gener, la mascareta no s'haurà de dur enlloc ni serà necessari el certificat covid.

Irlanda relaxa les mesures anticovid perquè considera superada la darrera onada de l'òmicron. A partir d'aquest dissabte, els irlandesos han abolit la majoria de restriccions: s'acaba el tancament de l'hostaleria a les vuit del vespre, i l'oci nocturn pot reobrir. No es demanarà certificat covid a l'hostaleria, els gimnasos i les sales de cinema i teatres. També es treuen les limitacions en les trobades en domicilis.

Però es mantenen els requisits d'entrada al país. Els visitants hauran de seguir presentant o bé un certificat de vacunació o un test negatiu. També se'ls requerirà que especifiquin l'historial de viatges recents, així com l'adreça de residència al país.

 

ARXIVAT A:
ÀsiaCovid-19Coronavirus
Anar al contingut