Manuel Fuentes, el capellà denunciat

L'arquebisbat de Tarragona suspèn un capellà durant 15 anys per abusos prescrits

Els fets denunciats per dues víctimes van passar fa tres dècades però fins aquest any no han sortit a la llum

Laura GalanActualitzat

L'arquebisbe de Tarragona, Joan Planellas, ha decidit imposar diferents penes al mossèn Manuel Fuentes, investigat per un cas d'abús sexual.

Els fets haurien passat fa tres dècades i afectarien almenys dues víctimes. Però el cas es va fet públic al febrer i, per tant, ja ha prescrit per la via civil.

També ha prescrit per via canònica, però s'ha demanat a la Santa Seu poder aixecar la prescripció per condemnar el mossèn.

Manuel Fuentes ja va ser apartat de les seves tasques a la Selva del Camp i de la direcció de l'arxiu històric de l'arquebisbat.

Ara se li ha imposat una pena d'un any, en què no podrà fer missa i, a més, té prohibit durant 15 anys exercir cap càrrec de responsabilitat, tot i que mantindrà el sou de capellà.

En concret, l'arquebisbat li ha imposat la prohibició durant un any de l'exercici públic del ministeri presbiteral i de la docència eclesiàstica, i la prohibició durant quinze anys de tenir veu i vot com a canonge en el Capítol.

També la prohibició durant quinze anys d'exercir cap responsabilitat pastoral en una parròquia o organisme diocesà.

Només podrà ser nomenat adscrit en una parròquia, comunitat o organisme diocesà amb la prohibició expressa d'estar amb menors d'edat sense la presència d'un adult.

També se l'insta a "ponderar el seu comportament i a assumir el ferm propòsit de dur una vida d'acord amb la dignitat que correspon al seu ministeri presbiteral i a considerar la manera més oportuna de demanar perdó a la víctima".


El capellà va reconèixer els fets

L'oficina d'abusos de l'arquebisbat va parlar amb el capellà quan es va destapar el cas i el mossèn va acabar reconeixent els fets.

Les dues víctimes són un jove de 18 anys i un menor, tots dos fills de famílies amb qui el rector tenia una bona relació.

Un dels casos hauria passat al monestir de Santes Creus quan Fuentes n'era rector. El mossèn hauria convidat a sopar el noi i en acabar l'hauria fet dormir en el mateix llit que ell. Segons la víctima, li hauria fet tocaments i es va masturbar al seu costat. L'endemà, el mossèn li hauria demanat que no ho expliqués a ningú.

L'altre cas va passar fa 20 anys amb un menor. En aquella ocasió, l'arquebisbat també hauria demanat amagar els fets.

Manuel Fuentes també havia estat rector a Aiguamúrcia, Querol, el Pont d'Armentera i l'Aleixar. Des del 2018 era mossèn de la Selva del Camp, Almoster i l'Albiol.

ARXIVAT A:
EsglésiaAgressió sexual
Anar al contingut