Jerusalem

L'armada israeliana assegura que els activistes van intentar segrestar tres soldats

Segons el rotatiu israelià "Haaretz", que cita el contingut de les investigacions preliminars obertes per l'armada israeliana, els activistes de la flotilla solidària que viatjaven a bord del "Mavi Marmara" van intentar segrestar tres efectius dels comandaments d'elit que van assaltar la nau. Aquest fet, segons la seva versió, hauria desencadenat que els oficials ordenessin obrir foc.

Actualitzat
Tres dels primers soldats que van descendir en els helicòpters utilitzats per les forces hebrees van perdre el coneixement després de ser colpejats pels activistes i més tard van ser traslladats a una sala situada sota la coberta.

Segons el rotatori israelià, després que desenes de soldats aconseguissin endinsar-se en el vaixell, els tres efectius suposadament segrestats van recobrar el coneixement i es van unir als seus companys.

L'assalt, que va succeir en aigües internacionals i que va causar la mort com a mínim de nou activistes, ha estat considerat un acte de pirateria per gran part de la comunitat internacional i com un gran fracàs per l'opinió pública israeliana. Per la seva part, l'armada israeliana ha negat les acusacions que apuntaven a una mala planificació de l'operatiu i insisteix que els incidents violents es van desencadenar després que els activistes ataquessin els comandaments d'elit desplegats.

Segons les investigacions preliminars de l'Armada hebrea, l'operació per aturar la "Flotilla de la Llibertat", que volia trencar el bloqueig marítim que manté Israel des de fa tres anys amb la franja de Gaza per traslladar-hi ajuda humanitària, va començar cap a les 4.30 hores (5.30 a la península Ibèrica).

A causa de la presència d'activistes incondicionals, entre ells membres d'IHH -l'organització turca encarregada de l'expedició humanitària- l'atenció es va centrar en el "Mavi Marmara", segons "Haaretz", i afegeix que el cap de les forces navals, Eliezer Meron, així com el director de les tropes d'elit de l'armada, el tinent coronel A., van seguir l'operatiu des d'un vaixell de guerra pròxim i fins i tot van arribar a pujar al vaixell turc.

"Tal com es veu en els vídeos enregistrats en l'assalt, els primers quatre soldats que van descendir van ser atacats amb pals, destrals i ganivets", explica el diari. Un d'ells, K., explica com "va veure el seu cap d'equip a la coberta i com un activista turc l'apuntava al cap amb una pistola que li havia pres". En aquell moment, K. va baixar de la corda i va disparar l'activista que tenia la pistola. "Això va passar tot just 20 segons després que el primer soldat aterrés a la coberta", afegeix K.

La resta d'efectius van ser colpejats pels activistes a mesura que anaven aterrant. Sis minuts després d'haver començat l'operació, més tropes d'elit van començar el descens d'un segon helicòpter amb un comandant a bord i aleshores es van adonar que tres companys havien desaparegut i van començar a buscar-los.

Amb el suport de les tropes que descendien amb un tercer helicòpter, i amb el cap de la unitat d'elit de l'armada a la coberta del vaixell, va ser quan es va produir un "intercanvi limitat de trets" en el pont de comandament i a l'interior del vaixell, moment en què es van poder recuperar els tres homes que suposadament havien estat segrestats.

Minuts després d'aquests incidents, el cap de les unitats d'elit va autoritzar l'ús de les armes per ràdio. Tot i que els trets havien començat abans, el tinent coronel A. va explicar que havia donat l'ordre perquè volia assegurar-se que les seves tropes s'adonessin que "el caràcter de l'incident havia canviat".

D'altra banda, els soldats consultats pels investigadors afirmen que els activistes van disparar contra ells i van provocar ferides de bala a dos militars. Després de l'incident, assenyala "Haaretz", es van trobar casquets de 9 mil·límetres a l'interior del vaixell, un tipus de bala que no utilitzen els comandaments militars.

Tot i les fortes pressions de la comunitat internacional, Israel no ha aportat públicament proves que demostrin que els activistes propalestins portessin armes o municions a bord. Els integrants del vaixell humanitari turc asseguren que anaven completament desarmats i que només van utilitzar ganivets, pals de fusta i altres materials que es poden trobar a qualsevol vaixell per defensar-se de les tropes militars armades i emmascarades que van assaltar la seva nau en aigües internacionals.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut