Jerusalem

Israel facilita imatges de l'atac a la flota humanitària per justificar l'actuació militar

L'assalt israelià contra la flota internacional d'ajuda humanitària que volia arribar a Gaza està tenint repercussions directes en la diplomàcia internacional, i pot desembocar en una crisi. S'han convocat reunions d'urgència del Consell de Seguretat de les Nacions Unides i de la diplomàcia europea per consensuar una resposta a l'actuació d'Israel. El govern hebreu, però, ha justificat l'atac, que ha provocat almenys deu morts, argumentant que els activistes estaven relacionats amb el terrorisme. També n'han aportat imatges per intentar demostrar que els soldats van ser víctimes d'una primera ofensiva armada per part dels tripulants de la "Flotilla de la Llibertat".

Actualitzat
L'exèrcit israelià ha facilitat imatges per justificar l'atac a la flota d'embarcacions internacionals que volia trencar el bloqueig sobre Gaza.

Els soldats aborden el vaixell en aigües internacionals. A partir d'aquí, Israel justifica l'acció com a resposta a la violència dels activistes i mostra com aquests haurien atacat els soldats. Però en les imatges també es poden veure els soldats, que hi responen disparant els activistes.

Segons la versió de l'exèrcit israelià, un grup violent d'activistes ha rebut els militars amb barres de ferro, còctels explosius, granades encegadores i navalles. Abans també havia parlat de dues pistoles i que els activistes han obert foc contra els militars.

El vídeo que ha difós l'exèrcit d'Israel mostra la coberta del vaixell i s'hi veu com s'enfronten diversos individus després que els soldats hi han arribat des d'un helicòpter. L'exèrcit assenyala amb un cercle diversos individus, segons ells activistes del comboi, que en peguen d'altres amb barres de ferro o que llancen un soldat per la borda.

Al final de les imatges, les tropes també mostren un ganivet que haurien confiscat als ocupants del vaixell. L'atac ha acabat amb almenys 9 morts. Davant la desproporció i la il·legalitat de l'acció -ha passat en aigües internacionals- la comunitat internacional ha reaccionat però no necessàriament en forma de condemna.

Feia dies que Israel preparava l'atac a la flota, que pretenia trencar el bloqueig a què està sotmesa la franja de Gaza des de fa tres anys, els mateixos que fa que governa el moviment islamista Hamas.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut