L'Ajuntament de Barcelona prohibeix vetar el topless a les piscines municipals
El perill als espais públics són les aglomeracions i l'ús compartit d'objectes

L'Ajuntament de Barcelona prohibeix vetar el topless a les piscines municipals

La plataforma Mugrons Lliures havia denunciat a l'Oficina per la No Discriminació que alguns equipaments obligaven les dones a cobrir-se els pits

Juli RodésActualitzat

Des d'aquest mes d'agost les usuàries de les piscines dels equipaments municipals de Barcelona poden prendre el sol o banyar-se sense cobrir-se els pits. No tenen l'obligació d'utilitzar banyador o les dues peces del biquini, que fins fa poc encara estava vigent en alguns llocs.

Així ho ha volgut deixar clar l'Ajuntament de Barcelona, a través de la circular interna que l'Institut Barcelona Esports ha fet arribar, a finals de juliol, a la quinzena d'equipaments municipals amb piscina.

La decisió arriba després que l'Oficina per la No Discriminació (OND) del mateix Ajuntament emetés un informe, el 27 de juny, que assenyala que establir normes específiques sobre la vestimenta de les dones és discriminatori i atempta contra diversos drets.

"El fet d'imposar unes normes de vestimenta específica per a les dones suposa una restricció de la seva llibertat d'elecció i una discriminació per motius de gènere que vulnera l'article 14 de la Constitució espanyola."

"La decisió sobre la indumentària és una manifestació de l'exercici dels drets a la vida privada, a la pròpia imatge i a la llibertat d'expressió."

"Atès que no existeix cap norma legal que faci referència explícita a la pràctica del topless, la prohibició en algunes de les piscines d'ús públic ha de considerar-se una disposició o pràctica discriminatòria."


La prohibició de fer topless no era generalitzada a Barcelona i, en la majoria de casos, estava circumscrita a les piscines cobertes, mentre es permetia despullar el tors a la majoria de piscines a l'aire lliure.

És el cas, per exemple, del Club Natació Atlètic Barceloneta, que fins ara prohibia el topless a les piscines interiors i ja ha anunciat que les dones ja es poden banyar a totes les seves piscines "en màxima igualtat".
 

 

Igual que l'Atlètic Barceloneta, la resta d'equipaments amb piscina han d'adaptar la seva normativa de règim intern, que no podrà incloure cap regulació específica sobre la indumentària dels usuaris.


Sanz: "No s'ha de prohibir"

Des de l'Ajuntament de Barcelona, l'alcaldessa accidental, Janet Sanz, ha volgut remarcar, aquest dimarts, que "no existeix cap tipus de normativa que prohibeixi aquesta pràctica a les piscines municipals" i que, per tant, "no s'ha de prohibir en cap cas".

"El topless està permès a Barcelona, als centres de titularitat pública, siguin gestionats per una empresa privada o no. Per tant, nosaltres volem fer complir això i esperem que tothom ho faci complir amb tota normalitat i que no haguem de recórrer a sancions."


La circular interna de l'Ajuntament de Barcelona, en qualsevol cas, ha estat celebrada per la plataforma Mugrons Lliures, que fa uns mesos s'havia queixat a l'Oficina per la No Discriminació de l'obligatorietat de dur banyador o la part de dalt del biquini en algunes piscines.

Mariona Trabal, membre de la plataforma, denuncia la discriminació de les dones: 

"Si els homes poden prendre el sol amb el tors nu, per què les dones no? No és la natura qui ha provocat aquesta discriminació, sinó que és una qüestió cultural." 

Ara, diu Mugrons Lliures, "Barcelona ja és més igualitària i lliure!"

 

Ara fa un any, Mugrons Lliures també es va adreçar al síndic de greuges i va aconseguir que instés tots els Ajuntaments catalans a no prohibir el topless en cap piscina municipal.

De fet, el síndic va emetre un informe que alertava que prohibir fer topless a les piscines municipals era discriminatori.

 

Acció reivindicativa a favor del topless a les piscines públiques de l'Ametlla del Vallès

 

L'actuació del síndic i la mobilització de la plataforma Mugrons Lliures van néixer de la polèmica que hi va haver a l'Ametlla del Vallès, on l'estiu passat es va arribar a fer una consulta -només entre les dones- que van guanyar les partidàries de poder mostrar lliurement el pit.

L'Ametlla va canviar la normativa i permet el topless. De fet, a bona part de les capitals de comarca no es permet.
 


En quatre, sí: a més de Barcelona, Berga, Vilanova i la Geltrú i Vilafranca del Penedès. En una desena o bé no tenen normativa o bé es permet parcialment. Per exemple, a Reus, Granollers i Girona, es permet fer topless a la gespa, però no a l'aigua.

Anar al contingut