L'Ajuntament de Barcelona demana crear una comissió d'investigació sobre el 17A
La regidora dels comuns Janet Sanz, alcaldessa accidental de l'Ajuntament de Barcelona
Barcelona

L'Ajuntament de Barcelona demana crear una comissió d'investigació sobre el 17A

Els grups de JxCat i ERC han estat els que han presentat la petició, que ha comptat amb el suport dels comuns

Actualitzat

L'Ajuntament de Barcelona ha aprovat, per només un vot de diferència, instar el Congrés dels Diputats a crear una comissió per investigar a fons quina va ser la relació entre els serveis secrets espanyols i l'imam Abdelbaki es-Satty, responsable dels atemptats de Barcelona i Cambrils.

Els grups de Junts per Catalunya i Esquerra Republicana han estat els que han presentat la petició, que ha comptat amb el suport de Barcelona en Comú. El PSC hi ha votat en contra, juntament amb el PP, Ciutadans i el grup de Manuel Valls.

En la votació hi han participat 31 dels 41 regidors que formen el consistori, perquè a l'absència ja coneguda de Quim Forn s'hi ha sumat la de nou regidors més, entre ells l'alcaldessa, Ada Colau.

El text també reclama al Congrés que impulsi "un grup de treball d'experts independents i de representants dels cossos d'informació de seguretat i informació dels països amb víctimes en aquests atemptats" i insta les autoritats judicials i en especial la Fiscalia a investigar "els dubtes generats" al voltant d'aquests fets.

Tot plegat, tres setmanes després de les informacions publicades per "Público" sobre la suposada relació entre Es-Satty i el CNI.

 

Discrepàncies entre BComú i PSC

Janet Sanz, que ha exercit d'alcaldessa accidental i ha parlat en representació de BComú, s'ha preguntat "si calia" celebrar aquest ple extraordinari pocs dies abans del segon aniversari dels atemptats i ha demanat "evitar convertir aquest saló en un plató de televisió". Malgrat això, s'ha posicionat "a favor de la transparència i de la protecció de les víctimes".

 

Regidors de JxCat i PSC a l'Ajuntament de Barcelona

 

El PSC, soci dels comuns al govern municipal, ha votat en contra de la moció i ha assegurat que, encara que hagin dit el contrari, els grups independentistes han demostrat voler "donar ales" a la teoria de la conspiració. La regidora Laia Bonet ha lamentat la poca "responsabilitat" dels grups independentistes, a la vegada que ha dit que els dubtes que hi pugui haver en relació amb els fets d'agost del 2017 "ja s'estan investigant".

 

ERC i JxCat acusen l'Estat d'"amagar informació"

Per part d'ERC, Jordi Coronas ha lamentat que en els gairebé dos anys que fa des que Barcelona va patir l'atemptat "ningú a l'Estat ha donat la cara" i ha reclamat un "exercici de qualitat democràtica", desmarcant-se diverses vegades de la "teoria de la conspiració".

Elsa Artadi, de JxCat, s'ha preguntat per què "hi ha gent que té por de conèixer les respostes" a les preguntes que s'han generat i ha declarat tenir "por d'un Estat que decideix amagar informació a la ciutadania".

 

Regidors d'Esquerra a l'Ajuntament de Barcelona, durant el ple d'aquest dilluns

 

Crítiques de Cs, Valls i PP

María Luz Guilarte, de Ciutadans, ha censurat "l'objectiu infame i vergonyós" que segons ella tenen els grups independentistes, als quals s'ha referit com "senyors separatistes". Per la formació taronja, ERC i JxCat pretenen "seguir degradant les institucions de tots", la qual cosa "posa de manifest la seva profunda misèria política i moral".

L'exprimer ministre francès Manuel Valls ha dit que els independentistes i els comuns en realitat "no tenen cap interès a clarificar" el que va succeir l'agost del 2017 i ha sostingut que "una vegada més, el món independentista intenta posar la ciutat al servei de la seva causa minoritària". Per Valls, l'independentisme no té "el sentit més mínim d'Estat, però tampoc del ridícul".

Per la seva banda, Josep Bou, del PP, ha indicat que aquest és "un cas de terrorisme que excedeix la política municipal" i ha rememorat la celebració del primer aniversari dels atemptats, en la qual creu que l'independentisme va voler "muntar un aquelarre, una manifestació separatista envoltant el rei d'estelades".

ARXIVAT A:
Atemptats Barcelona Cambrils
Anar al contingut