L'imam de Ripoll, considerat el cervell dels atemptats del 17A
L'imam de Ripoll, considerat el cervell dels atemptats del 17A

El CNI hauria "controlat" els terroristes del 17A fins al dia dels atemptats

Així ho revela el diari Público arran d'una investigació en què afirma que l'imam de Ripoll va ser col·laborador dels espies espanyols fins a l'últim moment

RedaccióActualitzat

L'imam de Ripoll, Abdelbaki es-Satty, considerat el cap de la cèl·lula dels atemptats de la Rambla de Barcelona i Cambrils el 17A, va estar en contacte amb els espies espanyols, del CNI (Centre Nacional d'Intel·ligència) fins al mateix dia de les accions terroristes, segons informa el diari Público després d'una investigació de més d'un any.

Però la investigació va més enllà. El diari revela que té proves que el CNI va "vigilar" la cèl·lula jihadista fins a l'últim moment:

"El servei secret espanyol seguia vigilant i controlant els terroristes fins al mateix dia de l'atemptat de la Rambla, ja que no va ser fins al matí següent de la massacre quan es va esborrar del registre central de fonts del CNI la fitxa de l'imam de Ripoll, es-Satty."


A falta d'un mes per al segon aniversari dels atemptats, el periodista Carlos Enrique Bayo publica una informació que contradiu les versions oficials sobre la relació d'Abdelbaki es-Satty amb el servei d'espionatge espanyol. Aquesta informació apareix també després que el març de l'any passat el PSOE, el PP i Ciutadans votessin en contra de la petició d'una comissió d'investigació dels vincles entre el CNI i l'imam terrorista.

 

L'imam de Ripoll hauria estat col·laborador del CNI fins a l'últim moment, segons Público


La investigació es basa en fonts d'intel·ligència, documents confidencials i dades de les investigacions dels atemptats. Però sobretot en la troballa d'un sistema de comunicació conegut com a "bústia morta". Una bústia morta, en aquest cas digital, és una bústia de correu electrònic que no s'usa mai per enviar o rebre correu, sinó que els usuaris s'escriuen missatges a la carpeta d'esborranys, i allà es queden sense que es puguin interceptar comunicacions perquè no hi ha enviaments.

Aquest sistema es va utilitzar en el cas del cervell del 17A amb un compte de correu de Gmail. El compte i la contrasenya per entrar-hi van aparèixer manuscrits en un tros de paper a la casa d'Alcanar on va morir Es-Satty per l'explosió del material que emmagatzemaven els terroristes. En aquest compte hi han aparegut missatges del seu enllaç al CNI.

 

Seguiment minuciós dels viatges dels terroristes

El diari indica que els terroristes ja feia temps que fabricaven bombes. Assenyala que "en els interrogatoris de l'únic supervivent de l'explosió d'Alcanar (Mohamed Houli Chemlal), reflectits en el sumari de la investigació, aquest afirma que Younes Abouyaaqoub -l'assassí de la Rambla- i Youssef Aalla -un dels còmplices de l'imam- feia mesos que estaven fabricant allà explosius."

 

Informe reservat del servei secret sobre els viatges a Europa, a finals del 2016, dels autors dels atemptats


Público també inclou documents confidencials amb dades sobre viatges que alguns dels terroristes havien fet per Europa, algun dels quals, amb el cotxe usat en l'atemptat de Cambrils.

"Els agents del CNI van seguir minuciosament tots els moviments, a través de quatre països, dels tres joves que fabricaven els artefactes explosius a Alcanar, no només controlant els seus itineraris i mitjans de desplaçament, sinó fins i tot coneixent prèviament els seus plans."

"Com és possible que els serveis secrets espanyols estiguin al corrent de tots aquests detalls, incloses les converses entre els terroristes sobre els seus projectes i objectius, però no posi fi a aquestes activitats de preparació dels atemptats?

"Utilitzen l'Audi A3 que van fer servir a l'atemptat de Cambrils i que van utilitzar sovint membres de la cèl·lula per als seus desplaçaments entre Ripoll i Alcanar."

 

Público remarca que té "moltes més proves" que "el servei secret espanyol seguia vigilant i controlant els terroristes fins al mateix dia de l'atemptat de la Rambla", una informació que diu que publicarà aquest dimecres.


Nieto: "Detectar la radicalització de l'imam era feina dels Mossos"

Fa justament una setmana, l'exsecretari d'estat de Seguretat José Antonio Nieto va dir que detectar la radicalització de l'imam de Ripoll Abdelbaki es-Satty era responsabilitat dels Mossos d'Esquadra. Nieto, que va comparèixer per videoconferència a la comissió del Parlament que investiga els atemptats, ha explicat que aquesta feina corresponia als Mossos, com a "policia integral" de Catalunya.

 

José Antonio Nieto durant la seva declaració en el judici del procés (ACN) 


En tot cas, l'exsecretari d'estat de Seguretat va destacar que els atemptats no són "imputables" als Mossos per no haver-ho detectat, i també en va exculpar els altres cossos policials de l'Estat.

Nieto va dir que desconeixia si l'imam estava en contacte amb el Centre Nacional d'Intel·ligència. Al seu dia, recordem-ho, el CNI va afirmar que Es-Satty no va superar els tests psicològics de confident.


Torra: "És un escàndol gravíssim" 

Les revelacions de Público han provocat les primeres reaccions des del govern. En un tuit, Quim Torra considera que es tracta d'un "escàndol gravíssim" i exigeix explicacions al govern espanyol.

 

 

ARXIVAT A:
Atemptats Barcelona CambrilsTerrorismeJihadisme PolicialPolicia NacionalGuàrdia CivilMossos d'Esquadra
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut